Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verdwenen leeuwen

29 mei 2015 Siebrand Krul

Ruim honderd jaar geleden pronkten 22 leeuwen op de spoorwegviaducten van het Centraal Station in Amsterdam, maar na uitbreidingen was geen plaats meer voor de beesten. Ze werden verkocht en verdwenen uit zicht. Henk Dijkman zoekt fanatiek naar de stenen roofdieren om ze terug te kunnen plaatsen. Zestien zijn door het hele land teruggevonden. Zes zijn nog zoek. Vreemd, want ze zijn niet bepaald over het hoofd te zien.

Bij de Oostertoegang is de zuidwesthoek nu verborgen door een rode bouwkeet, maar als het aan het genootschap ligt, wordt dat bouwsel morgen nog gesloopt. Dijkman: ‘Die lelijke keet moet eraf en het beton moet weg. Dan verschijnt het zandstenen vleugelgebouw, ontworpen door de architect Dolf van Gendt. Daarop stonden er twee en die moeten worden teruggezet.’
Die twee leeuwen zijn niet zoek: ze staan in het Beatrixpark in een hoekje. In totaal zijn er vier in dit park. ‘Dus ze kunnen er best twee missen,’ vindt Dijkman. Hij weet alles over iedere gevonden leeuw en heeft van jongsaf aan een passie voor de stationsleeuwen. ‘Als jongetje kwam ik met die beesten in aanraking. Mijn grootouders in Buiksloot hadden twee leeuwen van het Centraal Station in hun tuin. Dat waren gigantische beelden van twee meter hoog. Ik was erdoor geïmponeerd.’

Uit de hand gelopen hobby
‘De beelden zijn in 1875 met de hand gehakt,’ zegt Dijkman. De kunstenaar is onbekend. Dijkman denkt dat de leeuwen symbool hebben gestaan voor de strijd tussen het rijk en de stad. Amsterdam wilde niet dat het station in het hart van de haven kwam. Uiteindelijk gebeurde dit toch. De scheepvaart moest echter onbelemmerde toegang houden tot de stad. Daarom zijn drie poorten gemaakt en daarop kwamen de leeuwen. Elf exemplaren staan bij de waterkant en hebben het Amsterdamse wapen met de drie Andreaskruisen. Ze verdedigen de scheepvaartbelangen. De andere helft heeft het rijkswapen vast en staat aan de kant van het spoor. Die verdedigen het rijksbelang.
(Renate Guitink, foto Henk Dijkman)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder