Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Pruiken en hoepelrokken

29 mei 2015 Siebrand Krul

Iedereen kent de clichés van de 18de eeuw: pruiken en hoepelrokken, elegante meubels en verfijnd porselein, overdadig gedekte tafels. Sensuele portretten en de frivole schilderijen. De stijl en de codes van de 18de eeuw vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars, modeontwerpers, designers, fotografen en illustratoren. In kasteel Ursel (tussen Antwerpen en Dendermonde) zijn daarvan fraaie staaltjes te zien.

Hedendaagse kunstenaars als Erwin Olaf, Wim Delvoye, Walter Van Beirendonck, Cindy Sherman, Philippe Starck, Hella Jongerius en Bouke de Vries leveren bijdragen aan de meest ambitieuze tentoonstelling die kasteel d’Ursel ooit heeft georganiseerd.
De expositie neemt je mee naar de clichés van de 18de eeuw. Het was de periode van de Verlichting en de opleving van de kunsten en wetenschappen. Maar de 18de eeuw creëerde ook een kunstmatige, speelse wereld voor aristocraten die wilden ontsnappen aan de realiteit en zich onderdompelen in een fantasiewereld. Een zoete wereld van plezier, overvloed, wellust, pasteltinten en gekrulde versieringen, die ook vandaag nog talloze kunstenaars inspireert. Ze verspreiden zich over de drie verdiepingen van het kasteel en tonen je de 18de eeuw zoals je hem nog nooit hebt gezien.
De tentoonstelling duurt tot 5 juli.
Kasteel d’Ursel – Provincie Antwerpen
Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene
Telefoon: +32 (0) 3 820 60 11
www.kasteeldursel.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder