Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kunst en wetenschap

29 mei 2015 Siebrand Krul

Op zaterdag 6 juni vullen ruim 150 acts het programma van de Nacht van Kunst en Wetenschap in de binnenstad van Groningen. Creatievelingen op het gebied van kunst, wetenschap, muziek en schrijven presenteren hun werk.Het programma is in te zien op www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Van inspirerende installaties tot indrukwekkende lezingen, van muzikale helden tot comedytalenten en van Neanderthalers tot Moonwalker: De Nacht van Kunst & Wetenschap brengt een uitgebreid programma waarbinnen elke bezoeker wel iets van zijn gading vindt. Enkele hoogtepunten uit het programma: Leo Blokhuis, Arjen Lubach, Mozes and the Firstborn, Roosbeef, The Iceman (Wim Hof), Rondé, Teun van de Keuken, East India Youth, The Indien, Peter Middendorp, Swinder, Stine Jensen, Hans Dagelet, traumahelikopter, Famous Deaths en KopjeK Creatives.  www.denachtvankunstenwetenschap.nl
De historische binnenstad vormt het podium van De Nacht met prachtige gebouwen zoals het Academiegebouw, de Universiteitsbibliotheek en de Der Aa-Kerk. De laatste wordt door Science LinX net als vorige jaren omgetoverd tot Kerk der Wetenschappen, vol interactieve opstellingen. Andere locaties zijn het Universiteitsmuseum, de Groninger Forum Bibliotheek, de beide locaties van Academie Minerva, Albertus Magnus, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Groninger Museum. De route tussen de verschillende festivallocaties wordt omgedoopt tot interactief laboratorium.
De Nacht van Kunst & Wetenschap is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en Gemeente Groningen. Na dit jaar wordt het nieuwe cultuurhuis Groninger Forum verantwoordelijk.
Vanaf 19.30 uur tot diep in de nacht. Kaartverkoop via de website (€ 12,50 in de voorverkoop, € 15,- op 6 juni). Tot 12 jaar gratis. (Foto: Afke Manshanden)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder