Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De IJzeren hertog

29 mei 2015 Siebrand Krul

Arthur Wellesley (1769-1852), hertog van Wellington en prins van Waterloo, heeft naam, faam en fortuin vergaard dankzij de Engelse strijd tegen het Frankrijk van Napoleon. In België is er naast het obligate Wellington Museum in Waterloo niet veel nieuws te vinden over deze Engelsman. Daarvoor moet men naar het Verenigd Koninkrijk.

Het museum te Waterloo is gegroeid uit de relicten die in en rond de herberg waar de hertog overnachtte, werden verzameld. Toeristen konden er de jaren na de Slag immers terecht om een gids te zoeken om hen het slagveld te tonen. In 1844 kwam de hertog nog eens naar het slagveld kijken, vergezeld van de Britse prins-regent George, de latere koning George IV. Hij was toen licht geërgerd over het egaliseringswerk van het slagveldlandschap. Dat was gebeurd om aarde te verzamelen voor het monument ter ere van de Nederlandse kroonprins Willem.
De relatie Wellington en Waterloo wordt het uitgebreidst geëtaleerd in Londen. Wellington Arch is een bekende triomfboog die in 1825-1827 werd gebouwd. Het monument staat trouwens op een boogscheut van de Londense residentie van de hertog: Aspley House. Het oorspronkelijk beeld van de IJzeren Hertog dat de triomfboog bekroonde, werd verwijderd en vervangen door een vierspan waarboven een vredesengel zweeft. Tussen beide locaties werd in 1888 een afzonderlijk standbeeld van Wellington geplaatst, ontworpen door kunstenaar Joseph Boehm.

In de triomfboog en in het hotel van Wellington werden in het kader van 200 jaar Waterloo nieuwe tentoonstellingen geopend. In de triomfboog belicht Waterloo 1815 – The Battle for Peace voornamelijk de veldslag en toont enkele Wellington memorabilia zoals zijn laarzen. In zijn hotel werd de Waterloo galerij herschikt, met onder andere aandacht voor de herdenking van Waterloo door Wellington zelf.
Wellington overleed in Walmer Castle. Ook in dit museum aan de Kanaalkust werd de tentoonstelling over de gouverneurs van de Cinque Ports geremodelleerd met een grotere focus op Wellington.

Diegenen die na deze bezoeken nog niet genoeg hebben van de figuur van Arthur Wellesley kunnen zich verder laven aan de website www.lifeofwellington.co.uk.
(Harry van Royen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder