Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Welfenschat roofkunst?

21 april 2015 Siebrand Krul

De kunst- en museumwereld schudt elk jaar wel ergens een keer op zijn grondvesten vanwege verdenkingen van handel in ‘roofkunst’ of dubieuze herkomst. Doorgaans gaat het gepaard met een langdurig en weinig verheffend juridisch steekspel. Na het schandaal rond de ‘roofkunst’ van Gurlitt (in 2013) beloofden alle partijen beterschap. Zo zouden de procedures transparanter worden. Maar bij de eerste lakmoesproef dreigt het al meteen grondig mis te gaan.

 

Wat is het geval? In 1929 verkocht hertog Ernst-August von Braunschweig-Lüneburg een uit 82 stukken bestaande collectie kerkelijke kunstschatten aan een consortium van vier Duits-Joodse kunsthandelaren voor 7,5 miljoen Reichsmark. Omdat kort daarna de economische wereldcrisis uitbrak, was de kunstcollectie moeilijk verkoopbaar. Een deel ging naar Amerikaanse verzamelaars en musea, maar de meest waardevolle spullen werden in 1935 door Hermann Göring gekocht. Deze Naziminister bood de Welfenschat (zoals de reliekhouders, altaarstukken en met edelstenen bezette kruisbeelden bekend staat) aan Hitler als cadeau aan. Deze verkoop in 1935 zou, volgens nazaten van de handelaren, onder dwang hebben plaatsgevonden tegen een fractie van de werkelijke waarde. Daarnaast beweren de erfgenamen over Gestapodocumenten te beschikken waaruit zou blijken dat de kunsthandelaren een flink deel van dit geld weer aan de Nazi’s moesten terugbetalen in ruil voor een vrijgeleide om Duitsland te ontvluchten. De Welfenschat wordt beheerd door een stichting die op dit moment druk doende om deze collectie tot Duits Nationaal Cultureel Erfgoed te verheffen. Indien dit lukt mag de collectie het land niet meer verlaten. Geen wonder dat de juristen van beide partijen momenteel overuren draaien.
(Cor van der Heijden)

Lees meer historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder