Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Songs of Liberation

21 april 2015 Siebrand Krul

We kennen allemaal de beelden van de Bevrijding, nu zeventig jaar geleden. Juichende mensen, piano’s die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achterop hun motor klommen. Maar hoe klonk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld? Dat is veel minder bekend. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 geeft van 24 april t/m 1 november 2015 hierop het antwoord met een nieuwe tentoonstelling en speciale activiteiten.

We denken bij bevrijdingsbeelden meteen aan jazz, maar zelden was er bij de foto- en filmopnames ook een microfoon aanwezig. Bijna altijd is de jazz die in documentaires over de bevrijding te horen is, later over de beelden heen gemonteerd. De werkelijke muziek van de bevrijding was juist veelzijdiger. Aan de hand van een collectie van meer dan driehonderd stukken bladmuziek (recent vanuit de Verenigde Staten geschonken) wordt de muziek van de bevrijding in de tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ gereconstrueerd. Van de foxtrot tot de swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits.

 

Liberation-wb2

Snoezepoes
Songs of Liberation kijkt verder dan de zomer van 1945. Van de introductie van jazz in Nederland in de jaren twintig naar censuur en Schlager-muziek in de bezettingsjaren. Na de oorlog bloeide de Amerikaanse en Britse muziek op, van jazz tot rock ’n roll en popmuziek. Naast historische opnames zijn er in samenwerking met de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, tevens moderne reconstructies te horen van nummers die nooit zijn opgenomen zoals o.a. ‘Snoezepoes’, ‘The Tommy Song’, ‘Het Vrije Nederland’ en de ‘Sten Gun Walk’. Er kan in de tentoonstelling ook gedanst worden op authentieke dansinstructies.

 

Liberation-wb4

Get vibes
De herdenking leidde eveneens tot het samenstellen van een boek getiteld ‘Soundtrack van de Bevrijding’, auteur prof.dr. Frank Mehring, afd. American Studies, Radboud Universiteit Nijmegen. Uitgeverij Vantilt publiceert het op 24 april. Ten behoeve van de tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ is er ook een lesbrief en ander vernieuwend educatief materiaal samengesteld voor het basis- en middelbaar onderwijs i.s.m. Musidesk Rijnbrink Groep, Get Vibes Music Academy en Het Musiater.

 

Liberation-wb5
Op 23 april a.s. van 19.30-21.30 uur vindt er in de Erekoepel van het Bevrijdingsmuseum een openingsconcert plaats, getiteld ‘Songs of Liberation’, eveneens opgezet door de Radboud Universiteit Nijmegen met Jens Barnieck. Uitvoerenden zijn Dansschool Kleve en solozangers van de Ganztagrealschule Hoffmannallee Kleve en het Karel de Grote College Nijmegen.

 

Liberation-wb3

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum tentoonstelling: 24 april t/m 1 november 2015
Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum. Twitter: @bevrijding


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder