Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Himmlers wereld

21 april 2015 Siebrand Krul

Op 6 mei 1945 vonden soldaten van het Amerikaanse leger in het Beierse Gmund in het huis van Himmler honderden brieven, documenten, dagboeken en foto's. Aan de hand van deze persoonlijke geschriften en foto's uit het privéleven van een van de hoogstgeplaatste nazi's en zijn familie, schetst een televisiedocumentaire het leven van Heinrich Himmler. Een inzicht in de idealen, plannen en de geheimen van deze SS-commandant en architect van de Holocaust.

De documentaire gaat op zoek naar een antwoord op de vraag hoe de katholieke nationalistische jonge Himmler, een man met een romantische hang naar een soort boeren-Arcadië, Hitlers soms ongerichte idealen vorm en structuur gaf, en diens handlanger werd, verantwoordelijk voor het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van plannen die leidden tot de moord van miljoenen joden, homoseksuelen, communisten en Roma. Waar kwamen zijn denkbeelden vandaan? Welke ervaringen, ideeën en emoties hebben hem veranderd in de genadeloze ‘architect van de Holocaust’? Hoe zagen zijn vrouw Margarete, zijn dochter Gudrun en zijn maîtresse Hedwig hem? En hoe zag hij zichzelf?
De film wordt verteld vanuit het perspectief van Himmler en zijn familie; eerst zijn ouders en broers, later vanuit zijn vrouw, dochter en minnares. Himmler’s subjectieve perceptie van de buitenwereld en zijn persoonlijke betrokkenheid bij de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen laten zien hoe wreedheid uit de schijnbare normaliteit kan groeien.
Regie: Vanessa Lapa. 2014, Israël, Oostenrijk,Duitsland. 96 Minuten. Uitzending: woensdag 29 april, 23.00 uur op Nederlandse Publieke Omroep 2.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder