Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Odilia’s wereld

02 april 2015 Siebrand Krul

Met 'Een dag uit het leven van Odilia Beck’ stap je zó de 17de eeuw binnen. Romances, tragisch verlies, roddels over de Oranje's: in 1624 schreef David Beck alles op in zijn dagboek. Dit kleinood komt nu vanuit de belevingswereld van Odilia, Beck’s zusje, tot leven in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

In het Paviljoen (museumrestaurant) toont het museum ongeveer 150 objecten uit de verzameling pre-industriële gebruiksvoorwerpen die een rol spelen in het dagboek. Deze collectiepresentatie is onderdeel van het multimediale cultuurhistorische project ‘Odilia’s Wereld’ van Irma Thoen (Stichting Nieuwe Tijdinghe). Odilia blogt dagelijks over haar belevenissen: www.odiliasdagboek.nl en https://www.facebook.com/odilia.beck.
Het kijkje in odilia’s wereld is tot eind dit jaar te nemen.

 

Anoniem, Schotel, 1600-1620. Majolina. 33,5 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Anoniem, Schotel, 1600-1620. Majolina. 33,5 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Op zondag 19 april organiseert het museum tijdens de Museumweek een bijzondere familiedag die in het teken staat van het 17de-eeuwse meisje. Stap terug in de tijd en beleef een dag uit het leven van Odilia Beck, met interactief familiecollege door Irma Thoen, aan tafel met conservator Alexandra van Dongen, workshop 17de-eeuws tekenen met houtskool en storytelling door Odilia’s tante Annetje.

Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX Rotterdam
www.boijmans.nl

(Openingsbeeld: Daniel van Nes, Portret Odilia Beck, 2015)

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder