Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Negen vorsten bijeen

02 april 2015 Siebrand Krul

In mei 1910 verzamelde de Europese royalty zich in Londen voor de begrafenis van koning Edward VII. Onder hen liefst negen regerende vorsten, die bijeen kwamen voor een foto die nadien steeds unieker werd. De oorlog die spoedig tussen hen zou uitbreken vaagde de meesten van hen van de troon. Eentje werd vermoord. Vijf monarchieën bestaan nog altijd.

Van links naar rechts: koning Haakon VII van Noorwegen, koning Ferdinand van Bulgarije, koning Manuel van Portugal, keizer Wilhelm II van Duitsland, koning George I van Hellas (Griekenland), en koning Albert I van België. Voor, zittend: koning Alfonso XIII van Spanje, koning George V van Groot-Brittannië en koning Frederik VIII van Denemarken.
Er zijn tal van familiaire banden tussen hen. Zo was Frederik VIII de vader van Haakon, terwijl Wilhelm een neef was van George V, wiens zuster Maud koningin van Noorwegen was. Haakon en george waren dus zwagers van elkaar. Alexandre, de zuster van Frederik VIII, was de moeder van George en Maud. Daarmee was Frederik dus de oom van George. Deze Britse vorst was de kleinzoon van Victoria en Albert en neef van tsaar Nicolaas en keizer Wilhelm.
De uitvaart van Edward VII was de laatste gelegenheid waarbij de Europese vorstenhuizen elkaar ontmoetten voor de Eerste Wereldoorlog.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder