Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Maria Louise, stammoeder

02 april 2015 Siebrand Krul

Deze maand, april 2015, starten de feestelijkheden rond Maria Louise, prinses van Hessel-Kassel. Maria stierf 250 jaar geleden in haar paleisje in Leeuwarden, het huidige nationaal Keramiekmuseum Princessehof. De prinses is de stammoeder van een lange reeks huidige Europese vorsten, inclusief de Nederlandse.

Friesland eert zijn lievelingsprinses –koosnaam Marijke Meu- met tentoonstellingen, een symposium, jeugdvoorstellingen, theaterwandelingen in het door haar ingerichte Oranjewoud, concerten, lezingen, een historische draverij en een mega-muurschildering met tal van beroemde nazaten.
Nog altijd spreekt het verhaal tot de verbeelding: de jonge weduwe die uitgroeit tot de lieveling van het Friese volk. Ze huwde de Friese stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz. In 1711 verdrinkt de jonge prins jammerlijk bij Moerdijk. Het paar heeft dan een dochter en Maria Louise is zwanger van wat stadhouder Willem IV zal worden. Tot die zijn ambt accepteert, neemt zijn moeder de zaken waar en doet dat dusdanig voortreffelijk dat ze op allerlei terreinen als een autoriteit geldt. In 1731 wordt Willem stadhouder en verblijft daartoe meer en meer in Den Haag. Maria Louise is wel druk met bezittingen en vertoeft vaak op Soestdijk, toch vereenzaamt ze. Als in 1751 en 1759 haar zoon en schoondochter overlijden, wordt de zeventigjarige prinses voor de tweede maal regentes, nu voor Willem V. In 1765 sterft Maria Louise, uitgeput en 54 jaar na de dood van haar grote liefde. Ze werd bijgezet in de grafkelder van de Friese Nassau’s, in de Grote Kerk te Leeuwarden.
‘Marijke Mouike’ (tante Marijke) was kunstminnend, slim, en onder de bevolking geliefd door haar zachtmoedige karakter.
Zie voor de activiteiten: www.marialouise2015.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder