Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Erf!

02 april 2015 Siebrand Krul

Ook na veertien edities is de formule van de Belgische Erfgoeddag springlevend. De verenigde cultureel-erfgoedsector presenteert op zondag 26 april een divers programma. Zoals altijd is de dag opgebouwd rond een thema. ERF! wil laten zien hoe erfgoedinstellingen omgaan met erfenissen, schenkingen en met ons erfgoed tout court. Want in zekere zin is iedereen erfgenaam.

Een bijzondere rol is weggelegd voor wat gaandeweg het ‘erfrecht’ is gaan heten. En voor het eerst duiken er notarissen op in het Erfgoeddagprogramma. Daarnaast brengen heel wat erfgoedinstellingen het fascinerende verhaal over hun schenkers van vroeger en nu. Mensen die hun collectie mee hebben vormgegeven. Unieke verhalen die uitzonderlijk op Erfgoeddag worden verteld. Erfgoedzorg – het werk achter de schermen, behoud, beheer, registratie, restauratie, onderzoek, enz. – kost veel geld. Bovendien zijn deze investeringen niet altijd even zichtbaar. Vandaar dat naar aanleiding van deze Erfgoeddag FARO het voortouw heeft genomen om een twintigtal musea, archieven en erfgoedbibliotheken te verenigen onder het motto ‘Steun eens een erfgoeddoel’. De campagne is opgebouwd rond het neologisme ‘erfgoeddoel’ en nodigt de in erfgoed geïnteresseerde burger uit om zijn goede doel te vinden, en zich er – op de een of andere manier – mee te verbinden. Die relatie start op www.erfgoeddoel.be.
Minister van Cultuur Sven Gatz: “Telkens ik verenigingen of initiatieven bezoek die met ons erfgoed bezig zijn, valt me op hoe passioneel mensen hiermee omgaan. En hoe boeiend, rijk en breed ons erfgoed wel is. Iedereen interesseert zich wel in een stukje ervan. Ik ben er zeker van dat veel Vlamingen zich zullen willen verbinden met een erfgoeddoel.”

Erfgoeddag praktisch
Het Erfgoeddagprogramma (657 activiteiten, 454 organisaties, 243 gemeenten) is raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be. Nieuw dit jaar is dat u op de website een persoonlijk programma à la carte kunt samenstellen. Traditiegetrouw stellen heel wat erfgoedcellen (www.erfgoedcellen.be) een lokale of regionale programmabrochure op. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.
Ook de busmaatschappij De Lijn is weer van de partij. Een bon in het Erfgoeddagblad biedt een gratis duo-dagpas aan – een aanbod dat enkel geldt op Erfgoeddag. En met het weekendbiljet van de NMBS kunnen reizigers voordelig de trein nemen.
Een gratis exemplaar van het Erfgoeddagblad kan opgehaald worden bij de deelnemende organisaties, in een groot aantal openbare bibliotheken, toeristische kantoren en in Lijnwinkels. Of bestel een exemplaar via het gratis telefoonnummer 1700.
Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Erfgoeddag is dé feestdag voor iedereen die ons cultureel erfgoed een warm hart toedraagt. Het is in essentie een sensibiliseringsactie over cultureel erfgoed en de zorg die dat erfgoed vereist.

Meer weten over het thema ‘ERF!’? Download dan de inspiratiebrochure. www.erfgoeddoel.be
(Illustratie: Kalmthout, Suske en Wiske Kindermuseum, Eerste uitgave van het album Het sprekende testament)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder