Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

België in bange uren, mei 1940

02 april 2015 Siebrand Krul

Oorlog is propaganda. Fotograaf Otto Kropf maakte in het spoor van de Duitse troepen ‘vakantiekiekjes’ in de meidagen van 1940 in België. Momentopnames zonder enige artistieke pretentie. Maar wel met een veelheid aan betekenislagen voor wie goed kijkt.

 

Het ‘Herrenvolk’ in de letterlijke betekenis. Gezette veertigers die opgegroeid zijn met de schande van Versailles. En dus belust op wraak…

Het ‘Herrenvolk’ in de letterlijke betekenis. Gezette veertigers die opgegroeid zijn met de schande van Versailles. En dus belust op wraak…

 

De ‘furor teutonica’ doemde als een collectieve nachtmerrie weer op. De Belgische bevolking sloeg massaal op de vlucht. Zowel gezinnen als kloosterlingen met de allernoodzakelijkste spullen en kostbaarheden op (stoot)karren. De enen in chaos, de anderen nog even waardig. Wie thuis bleef, verwachtte zich aan rantsoenering, honger en ontbering en legde, al dan niet wederrechtelijk, een ‘oorlogsvoorraad’ aan.

Hierboven en hieronder: De ‘furor teutonica’ doemde als een collectieve nachtmerrie weer op. De Belgische bevolking sloeg massaal op de vlucht. Zowel gezinnen als kloosterlingen met de allernoodzakelijkste spullen en kostbaarheden op (stoot)karren. De enen in chaos, de anderen nog even waardig. Wie thuis bleef, verwachtte zich aan rantsoenering, honger en ontbering en legde, al dan niet wederrechtelijk, een ‘oorlogsvoorraad’ aan.

 

Alledaags-wb4

 

Duitse troepen op het Brusselse Rogiersplein, nabij het oude Gare du Nord. Terwijl de oorlog voorbij marcheert, moet de handel doorgaan.

Duitse troepen op het Brusselse Rogiersplein, nabij het oude Gare du Nord. Terwijl de oorlog voorbij marcheert, moet de handel doorgaan.

 

Achttien dagen had de Duitse oorlogsmachine nodig om het Belgische leger tot capitulatie te dwingen. Nadien hernam het leven zijn gewone gangetje. Op het strand van Oostende bouwt een moeder met haar kind een zandkasteel en gaan drie meisje baden. De prikkeldraad is nauwelijks meer dan een hinderlijk obstakel. De oorlog lijkt weer heel ver weg te zijn….

Achttien dagen had de Duitse oorlogsmachine nodig om het Belgische leger tot capitulatie te dwingen. Nadien hernam het leven zijn gewone gangetje. Op het strand van Oostende bouwt een moeder met haar kind een zandkasteel en gaan drie meisje baden. De prikkeldraad is nauwelijks meer dan een hinderlijk obstakel. De oorlog lijkt weer heel ver weg te zijn….

 

Het openingsbeeld:
Luik koestert zich in een weldoende voorjaarszon, veilig onder de Nazivlag. Eeuwenlang was de Vurige Stede een symbool van koppig verzet, van eigenzinnigheid, van vrijheid…. Op 7 augustus 1914 kreeg de stad van de Fransen zelfs het prestigieuze Légion d’honneur voor ‘haar verzet tegen de Duitsers dat even ongelijk als heroïsch was’. Nu leek iedereen zich bij het onvermijdelijke neergelegd te hebben.

(Tekst: Luc Minten, foto’s: Otto Kropf, collectie Otto Spronk/Soma Brussel)

Zie voor het volledige artikel, plus tal van andere stukken over het begin van de Tweede Wereldoorlog, de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder