Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Belgen in Duitse kampen

02 april 2015 Siebrand Krul

Dit voorjaar wordt herdacht dat de TWeede Wereldoorlog zeventig jaar geleden eindigde. Een tragisch facet is de bevrijding van de Duitse kampen in België. Drie aansprekende instellingen besteden er aandacht aan: het Soma (het Belgische NIOD), kazerne Dossin en het Fort van Breendonk.

Het fort en de kazerne houden een dubbeltentoonstelling die onlangs opende onder de naam ‘Bevrijding! Belgen in Duitse kampen’. Te zien zijn nooit eerder vertoonde foto’s die een onthullende kijk bieden op de laatste oorlogsmaanden van 1945. De tentoonstelling in Kazerne Dossin is gewijd aan de Belgische zending bij de bevrijding van Buchenwald. De collectie toont de doortocht door het desolate Duitsland, maar ook het kampleven van daders en slachtoffers, folteringen, de bevrijding en repatriëring. Zwaartepunt vormen de portretten van bevrijde Belgen waarvan Kazerne Dossin er een zestigtal wist te identificeren en hun levensverhaal te reconstrueren. De ontmenselijkte gevangenen, die in Buchenwald louter een nummer waren, krijgen zo opnieuw een gezicht.

 

Dossin-wb4
In het Fort van Breendonk ontdekt de bezoeker het parcours van de Belgische oorlogscorrespondent Paul Lévy. Samen met cineast/fotograaf Raphaël Algoet volgde hij de geallieerde troepen door België, Nederland en Duitsland. Lévy, zelf voormalig reendonkgevangene, had bijzondere interesse in de kampen en de gevangenissen. De tentoonstelling treedt aan de hand van foto’s, voorwerpen en artikels in zijn voetsporen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder