Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Willem in Gent

11 maart 2015 Siebrand Krul

Een opmerkelijk initiatief: in Gent is een comité een actie gestart om geld bijeen te brengen voor het oprichten van een standbeeld van Willem I, koning der Verenigde Nederlanden. De Gentenaren zijn hem veel dank verschuldigd vanwege zijn inzet voor het ontwikkelen van de haven en het oprichten van de universiteit. Beide zijn hoekstenen van de stad geworden, De actie heeft ook een opvallende naam: 'willembedankt.org'

Achter het initiatief staat Alexander-Karel Evrard, een emeritus-hoogleraar en adept van de vorst. Zijn enthousiasme is op het stadsbestuur overgeslagen en zo langzamerhand lijkt sleet te komen op de vanouds slechte reputatie van Willem in België. Daar heeft Els Witte aan bijgedragen, de eminente Belgische historica die vorig jaar ‘Het verloren koninkrijk’ publiceerde en nu adviseur is voor de komende Willem-tentoonstelling in het Gentse STAM. Overigens is de stad Gent eigenlijk van meet af aan, dus vanaf 1815, een nogal orangistisch bolwerk, wat wellicht te maken heeft met economische motieven en de eigengereidheid die de stad al vele eeuwen aankleeft.
Het gipsmodel van het standbeeld is klaar, in 2017 wordt het op een mooie plek in het historische centrum neergezet. Dit jubileumjaar durft het stadsbestuur nog niet aan, ondanks de stichtingsakte van de Gentse universiteit die Willem in zijn hand houdt; rond de plannen cirkelen ook wat minder gewenste Vlaams-nationalistische sentimenten.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder