Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verrassing en ongeloof

11 maart 2015 Siebrand Krul

Tijdens het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog mag gewoon gefotografeerd worden in het openbaar, behalve uiteraard militaire objecten en oefeningen. Verschillende fotografen houden zich echter niet aan dit verbod. Zij willen de oorlog in alle facetten vastleggen, voor het verzet en voor latere generaties. In de tentoonstelling 'Blikvangers' zijn bijzondere foto's te zien van 'De Ondergedoken Camera'.

Tonny Renterghem en Frits Kahlenberg richtten in 1943 de verzetsgroep Nederland Archief op, later bekend als ‘De Ondergedoken Camera’. Verschillende fotografen sloten zich hierbij aan. Onder hen Cas Oorthuys, Charles Breijer, Emmy Andriesse en Marius Meijboom. Zij maakten foto’s van activiteiten van de illegaliteit, verzetsacties, het optreden van Duitse soldaten, razzia’s en de hongerwinter. Het verzet en de Nederlandse regering in Londen konden deze informatie goed gebruiken. In november 1944 verboden de Duitsers ook het maken van foto’s in het openbaar. Dat maakte het werk van ‘De Ondergedoken Camera’ nog moeilijker en gevaarlijker.
(Paul Brood, Nationaal Archief)

 

NA-wb2

>Bij de foto met motorrijders:<
Met ongeloof en verbazing kijken de Haarlemmers langs de stoepranden naar de Duitse soldaten op motorfietsen met zijspan. Zij verzamelen zich bij de Amsterdamse Poort in Haarlem op 16 mei 1940. (Foto H.J. M. Valks, Nationaal Archief/collectie Spaarnestad)

>Bij de foto met omhoog kijkende mensen:<
Duitse vliegtuigen trekken over Amsterdam op vrijdag 10 mei 1940. In de blikken van Amsterdammers is vooral verbazing, ongeloof en ongerustheid te lezen. Aan het bordje ‘Naar schuilplaats’ (linksboven op de foto) besteden ze geen aandacht. In de hoofdstad is op deze eerste oorlogsdag nog weinig van de strijd te merken. (Foto Sem Presser, Nationaal Archief/fotocollectie Vrij Nederland)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder