Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Te wapen!

11 maart 2015 Siebrand Krul

Van 19-27 maart vindt in Nederland weer de Week van de Klassieken plaats, ditmaal met als thema ‘Te Wapen! Oorlog in de Oudheid’. Er zijn zo’n veertig lezingen, rondleidingen, workshops, de jaarlijkse Pubquiz en een tentoonstelling, voor liefhebbers van de oude Klassieke Wereld. Fik Meijer, Hein van Dolen en Olivier Hekster schreven speciaal het verhalenboekje ‘Te Wapen! Acht spraakmakende slagen uit de oudheid’ (€2,50, bij veel activiteiten gratis). Het e-book ‘Perzisch vuur’ van Tom Holland is tijdens de Week gratis te downloaden van www.weekvandeklassieken.nl. Daar staat ook een actueel overzicht van alle activiteiten.

De Week van de Klassieken gaat op donderdagavond 19 maart van start in Leiden met de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz van Lampas en het Rijksmuseum van Oudheden. Teams van classici, studenten en docenten strijden met elkaar om de meeste kennis en bezegelen het geheel met een drankje. Quizmaster is historicus en schrijver Fik Meijer. Voorafgaand aan de Pubquiz wordt het boekje ‘Te Wapen! Oorlog in de Oudheid’ gepresenteerd. Aanmelden van een team (min. 2 en max. 5 personen van 16 jaar of ouder) kan via www.rmo.nl/pubquiz2015.
Museum Het Valkhof organiseert tijdens de Week van de Klassieken gratis rondleidingen bij de nieuwe expositie ‘Van hun voetstuk. Romeinse beelden opnieuw ontdekt’ over de monumentale bronzen (keizer)beelden die in Nederland zijn gevonden langs de grenzen van het Romeinse Rijk, de Limes. Zie www.museumhetvalkhof.nl.
Op woensdagavond 25 maart organiseren het Amsterdamse Allard Pierson Museum en Athenaeum Boekhandel in SPUI25 een paneldiscussie over oorlog en literatuur. Schrijvers, classici, archeologen en (oud)historici verkennen in SPUI25 (Amsterdam) de vele verbindingen tussen het militaire, het historische en het literaire, zie www.athenaeum.nl/agenda/hoe-vertel-je-een-oorlog-spui25. Diezelfde avond is verhalenverteller Paul Groos te gast in Tresoar (Leeuwarden) met zijn voorstelling ‘Om Troje-het leven van Achilles’, met verhalen voor jong en oud uit o.a. de Ilias van Homerus, zie www.tresoar.nl.
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt op donderdag 26 maart Latijn en Grieks gesproken tijdens de lezingen en workshops van de Dies Latinus en de Nox Graeca. De studiemiddag en -avond worden georganiseerd in samenwerking met Athenaeum Illustre (Amsterdam), Addisco Onderwijs (Hilversum) en Vivarium Novum (Rome) om te laten zien dat de Latijnse en Griekse taal nog springlevend zijn.
Dit jaar is er voor het eerst ook een Weekend van de Klassieken, als opmaat naar de Week van de Klassieken. Op zaterdag 14 en zondag 15 maart presenteert NPO Cultura onder meer de opera’s ‘L’Orfeo’ en ‘Dido and Aeneas’ en -voor het eerst op televisie- ‘Metamorfosen’ door Toneelgroep De Appel.
Week van de Klassieken, 19 t/m 27 maart 2015. www.weekvandeklassieken.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder