Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zoektocht VOC-wrak

19 februari 2015 Siebrand Krul

Een team van Australische archeologen is op zoektocht naar een aantal Nederlandse 18de-eeuwse scheepswrakken in de Indische Oceaan bij Christmaseiland en de Cocoseilanden. Het project richt zich vooral op het vinden van het VOC-schip de Fortuyn. Dit onderdeel past in het kader van de herdenking dat Dirk Hartog bijna 400 jaar geleden als eerste Europeaan in West-Australië aankwam. In 2016 wordt dit uitgebreid gevierd met activiteiten die in het teken staan van Nederlands-Australisch cultureel erfgoed.

De Fortuyn werd gebouwd in opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Onder het bevel van schipper Pieter Westrik, met 225 man aan boord, en bewapend met 36 kanonnen en acht draaibare kanonnen, verliet het Texel voor haar eerste reis op 27 september 1723. De Fortuyn voer in gezelschap van de Oost-Indiëvaarders de Hogenes en de Graveland naar Batavia (nu Jakarta) via Kaap de Goede Hoop, maar verging onderweg. Het Australische onderzoeksteam zal gericht onderzoek doen langs de kustlijn van de eilanden.
De Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is nauw betrokken bij het project. Het uiteindelijke doel is een zorgvuldig beheer van Nederlandse VOC-, WIC-, en Admiraliteitenwrakken wereldwijd.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder