Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Westerbork onder glas

19 februari 2015 Siebrand Krul

Bij het voormalige kamp Westerbork is de glazen overkapping onthuld van de commandantswoning. Het bouwwerk om de houten woning moet voorkomen dat het pand verder vervalt. Het is één van de weinige overblijfselen van het Nazi-kamp. 'Vanwege de grote herinneringswaarde is de commandantswoning van internationaal cultuurhistorisch belang, dit soort zeldzame stukken erfgoed moet bewaard blijven', aldus directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De overkapping is twaalf meter hoog en moet de woning tegen weersinvloeden beschermen. Bezoekers kunnen onder het glas om de woning heen lopen. Het is niet mogelijk om de woning van binnen te bekijken. Het centrum is bang dat dat teveel schade zal aanrichten. ‘Het is de grootste museumvitrine van Nederland’, aldus Mulder. Kamp Westerbork bestond al voor de oorlog. Het houten huis werd in 1939 gebouwd, drie jaar voordat kampcommandant Gemmeker erin trok. Nog lang na de oorlog werd het door particulieren bewoond, dat was in een tijd dat mensen liefst zo snel mogelijk de oorlog wilden vergeten.
Vanuit doorgangskamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1944 bijna 107.000 mensen, meest Joden, afgevoerd naar vernietigingskampen in Oost-Europa. Slechts een handvol keerde terug. Van het kamp in het midden van Drenthe is weinig meer over. Het lag in de oorlog in een open vlakte, maar is nu door bos omgeven. De barakken werden na de oorlog onder meer gebruikt om Molukkers te huisvesten en veel materiaal is daarna vernietigd. Nu is het een belangrijk museum met een uitgebreid bezoekerscentrum. Schoolklassen krijgen uitleg op de plaats waar de treinen uit Westerbork vertrokken. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork probeert met originele stukken de herinnering aan de jodenvernietiging levend te houden. Zo is een van de barakken met oude stukken herbouwd en onlangs werden vijf goederenwagons opgespoord in Duitsland, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. In april zal er een aantal worden geplaatst op de zogeheten Rampe. Dat is de plaats in het kamp waar de treinen richting het oosten vertrokken.
Inmiddels is er ook kritiek gekomen op de vitrine; in De Volkskrant kon het geen genade vinden in de ogen van ex-directeur Eric Schilp van het in de kiem gesmoorde Nationaal Historisch Centrum. Het is weer tijd voor oorlogsnieuws: ook de ‘NSB-muur’ in Lunteren haalt het nieuws en ook daar vliegen voor- en tegenstanders elkaar in de haren.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder