Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Topstuk doorgelicht

19 februari 2015 Siebrand Krul

Recent werd de authenticiteit van één van de topstukken uit de collectie van het STAM (Stedelijk Museum Gent) in twijfel getrokken. Prompt besloot het museum om een grondig onderzoek te laten uitvoeren. Echt 16de-eeuws of niet? Het Panoramisch gezicht op Gent van 1534 is één van de oudste geschilderde stadsgezichten op Gent en een belangrijke bron voor de Gentse stadsgeschiedenis in de 16de eeuw.

Door de discussie rond de authenticiteit ervan is wetenschappelijk onderzoek gedaan aan de hand van nieuwe beeldopnames en materiaal-technisch onderzoek. Het schilderij intrigeert. Het is een anoniem werk, op doek geschilderd en het geeft een topografisch beeld van de stad zoals die er uitzag vóór de cruciale ingrepen die op bevel van keizer Karel V werden uitgevoerd. Op de geschilderde kaart zelf staat het jaartal 1534. De stad kocht dit schilderij aan in 1875 omwille van het historisch belang voor de kennis van de middeleeuwse grootstad.
In 2011 werd het kunstwerk door buitenlandse specialisten grondig materiaal-technisch geanalyseerd in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel. Er kwamen optische microscopen, pigmentanalyses en infraroodreflectografie aan te pas om meer te weten te komen over de schilderwijze, de gebruikte verf, de opbouw van de verflagen en de periode waarin het schilderij tot stand kwam.
De verrassende resultaten stelt het STAM nu in een tentoonstelling voor aan het publiek. Met een film over het onderzoek, de onderzoeksresultaten op een rijtje en als kers op de taart de andere 16de-eeuwse Gentse stadsgezichten en plannen naast elkaar. Dateert het schilderij echt uit 1534? Het antwoord is genuanceerder dan ‘ja’ of ‘neen’, en het onderzoek biedt ook op veel andere interessante vragen een antwoord. De zaak 1534 boeit nog altijd.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder