Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Magna Carta gevonden

19 februari 2015 Siebrand Krul

In het gemeentearchief van de Engelse stad Maidstone is een uiterst zeldzame editie van de Magna Charta gevonden. De 13de-eeuwse uitgave wordt geschat op een waarde van tien miljoen pond, maar dat is een slag in de lucht: geen Brit die het in zijn hoofd haalt dit erfstuk te veilen. En het zal zeker het land niet mogen verlaten naar bijvoorbeeld Dubai. De Magna Charta staat te boek als fundament van de democratie. Dit jaar vieren de Britten uitbundig het 800-jarig bestaan ervan.

De Magna Carta werd in 1215 ondertekend dooor de Engelse koning Jan zonder Land, onder druk van 25 leenmannen, op 15 juni 1215 in een weiland bij Runnymede, een half uurtje rijden westelijk van Londen. In het document wordt de macht van de koning ingeperkt en worden grotere politieke vrijheden gegarandeerd. Tot op de dag van vandaag vinden de Engelsen het daarom niet nodig om een grondwet op te stellen. De Magna Charta gaat hier en daar om toentertijd belangwekkende details, bijvoorbeeld waar de koning zijn visfuiken wel en vooral niet mocht plaatsen. Centrale thema is bescherming tegen de willekeur van de vorst. Nog elk jaar zijn er wetsovertreders die een beroep doen op de Magna Carta, 800 jaar na dato, en dan te bedenken dat Jan zonder Land vooral tekende om eventjes tijd te winnen.
De vier overgebleven oorspronkelijke kopieën werden toevallig enkele weken geleden voor het eerst bij elkaar gebracht in de British Library in Londen. De Magna Carta staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van documenten.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder