Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kolonie in New York

19 februari 2015 Siebrand Krul

Vakanties naar voormalige koloniën zijn populair; duizenden Nederlanders gaan jaarlijks naar Indonesië, Sri Lanka en de Antillen. Minder bekend is het Nederlandse erfgoed in de staat New York. Vreemd, want dit gebied is prima bereikbaar, toegankelijk en betaalbaar. Een stel enthousiastelingen heeft een compleet reisprogramma in elkaar gemonteerd langs eeuwenoude kerkjes, het oudste schoolgebouw van Amerika, boerderijen en woonhuizen, allemaal gebouwd door Nederlanders in de 17de en 18de eeuw.

De reis, mede georganiseerd door de cultuurhistorische reisorganisatie Historizon biedt interessante rondleidingen, excursies en museumbezoeken, maar ook wandelingen, maaltijden en een wijnproeverij. Vrijwel alle uitstapjes van deze vijftiendaagse trip staan in het teken van de kolonie Nieuw-Nederland. In Lower Manhattan is het oude stratenplan en de verengelste Nederlandse straatnamen van het 17de-eeuwse stadje Nieuw-Amsterdam nog herkenbaar. Langs de rivier de Hudson staan tal van voorheen Nederlandse dorpjes, stadswijken, huizen, boerderijen,
kerken, begraafplaatsen, voormalige herbergen en straat- en familienamen. Overigens is de Hudson genoemd naar Henry Hudson, Engelsman in dienst van de Nederlanders. Hij voer tot Albany, in de Nederlandse tijd Beverwijck geheten.
De eerste reis gepland voor 13 t/m 27 mei 2015. Zie ook www.historizon.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder