Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Duitse beelden verwoest Rotterdam

19 februari 2015 Siebrand Krul

Er zijn unieke beelden opgedoken van Rotterdam en Middelburg, enkele maanden nadat die bij inval van de Duitsers in mei 1940 waren verwoest, zo meldt het Stadsarchief Rotterdam. De beelden zijn door de Duitse bezetters zijn gemaakt in verband met de wederopbouw van de steden. 'Ze wilden mogelijk in de gaten houden hoe de steden weer zouden worden opgebouwd', zegt de ontdekker van de beelden, Evan van der Most uit Rotterdam. Op de zwart-wit beelden is vooral te zien hoe het leven zich in de puinhopen weer herpakt.

Rotterdammers rijden op hun fiets weer met hun broodtrommel naar hun werk, ‘alsof ze met frisse moed weer aan de slag gaan’, zegt Van der Most. In Middelburg lopen mensen weer in klederdracht over straat. Ondertussen zijn arbeiders bezig met het slopen van gebouwen. Van der Most heeft via de Stichting DIG IT UP de beelden gevonden. DIG IT UP zet zich in voor waardering van grootstedelijk erfgoed. ‘In een boek over de wederopbouw van Rotterdam werd ik gewezen op het bestaan van deze beelden’, zegt Van der Most. Uiteindelijk vond hij ze in het Bundesarchiv, het nationaal archief in Berlijn. Het gaat in totaal om zestien minuten beeld; zo’n dertig procent gaat over Middelburg en zeventig procent over Rotterdam.
Volgens programmamanager René Spork van het Stadsarchief Rotterdam zijn de beelden uniek omdat ze door de Duitsers zelf zijn gemaakt met het oog op de wederopbouw. ‘De Duitsers hadden er belang bij dat deze grote Europese havenstad weer goed zou worden opgebouwd. Ze hadden daar ook wel denkbeelden over’, aldus Spork.
In Rotterdam begonnen arbeiders al vrij snel met puinruimen, aangespoord door de Duitsers. Daarna kon snel met de wederopbouw worden begonnen. In de havenstad kozen ze voor het opbouwen van een nieuwe stad, terwijl Middelburg de stad is gaan reconstrueren zoals die eerder was gebouwd.

http://nos.nl/artikel/2018461-duitsers-filmden-verwoesting-rotterdam.html


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder