Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Blikvangers

19 februari 2015 Siebrand Krul

Op 19 februari opende de tentoonstelling 'Blikvangers', een collage uit de grootste fotocollectie van Nederland. Het Nationaal Archief in Den Haag bezit zo'n vijftien miljoen foto's. De ruim 450 originele foto’s laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende nationale en internationale fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, László Moholy-Nagy, Willem van de Poll, Paul Huf, Alexandrine Tinne, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken.

In deze eerste fototentoonstelling in eigen huis neemt het Nationaal Archief bezoekers mee op ontdekkingstocht. De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19de eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier met haar fotografie. Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. De fotoreportages hiervan die als picture stories in geïllustreerde tijdschriften kwamen hadden een grote impact op het publiek.
De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder televisie en internet speelde fotografie een belangrijke rol bij de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Fotograaf Henk Blansjaar legde de evacuatie van burgers bij de ramp vast en won met zijn iconische beeld van een moeder met haar kinderen de Zilveren Camera voor de Beste Persfoto van 1953.

Oculus Rift
Speciaal voor Blikvangers is een nieuwe stad gebouwd, Photopolis. Met een 3D-bril, de Oculus Rift-bril, kan de bezoeker via een virtual reality-tour zelf de collectie verder verkennen. In totaal zijn in Photopolis 10.000 foto’s te ontdekken. Daarmee kan de bezoeker op een sensationele manier zich – bijna letterlijk – onderdompelen in de fotocollectie.
Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, heeft speciaal voor de tentoonstelling een serie van acht nieuwe foto’s gemaakt. Hiermee levert hij commentaar op de originele historische beelden en de verhalen die in de thema’s getoond en verteld worden. Zijn doel is de verwondering terug te brengen die de foto’s in hun tijd teweeg gebracht kunnen hebben.
www.gahetna.nl/blikvangers – Nationaal Archief
Blikvangers loopt tot 12 juli.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder