Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bijzondere Rembrandt

19 februari 2015 Siebrand Krul

Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes gebruikte grote woorden bij zijn opening van de tentoonstelling Late Rembrandt: 'misschien wel de beste die u in uw leven ziet.' Het is in elk geval een aparte ervaring om zóveel Rembrandts bijeen te zien, in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum opgesteld in harmonie, afzondering en sereniteit, al zal de verwachte stormloop dat bedachtzame wel teniet doen.

De nachtelijke samenzwering van Claudius Civilis was in zijn oorspronkelijke gedaante één van de meest uitzonderlijke werken uit de laatste jaren van Rembrandt. Je moet ervan houden, dit felle licht-donker doek dat de meester maakte toen zijn leerling Govert Flick onverwacht stierf en de opdracht van het stadsbestuur niet kon voltooien. Dat bestuur had het niet op de eigenzinnige Rembrandt staan: ‘Claudius Civilis’ werd afgekeurd en afgevoerd. De originele afmeting van circa 5,5 bij 5,5 meter maakt het verreweg Rembrandts grootste schilderij, zelfs groter dan de Nachtwacht, geschilderd in 1661/62. Een reconstructie van het gehele schilderij wordt ter gelegenheid van de Late Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum getoond in het Paleis, het voormalige stadhuis van Amsterdam.
De zelfportretten hangen bijeen in de eerste zaal. Er is een on-Rembrandts ruiterportret, twee indrukwekkende schilderijen van Titus (als monnik en aan de lezenaar) en tal van tekeningen en etsen. Sylvia Witteman hoorde een dame zeggen dat die de ‘droge naald’ stukken de mooiste vond, waarop de gevierde columniste haar uitmaakte voor ‘je bent zelf een droge naald’. Maar het moet toch gezegd: de etsen en tekeningen zijn zeker zo adembenemend als de schilderijen.

Het is mogelijk om een bezoek aan de tentoonstelling Late Rembrandt (tot en met 17 mei) te combineren met een rondvaarttocht langs plekken die een rol speelden in Rembrandts Amsterdamse leven. Een toegangskaart voor de Rembrandtvaart en een fast-lane ticket voor het Rijksmuseum (standaardcollectie) bedraagt € 33,50 (t/m 18 jaar € 8,50). Voor een toeslag van € 7,50 is de Late Rembrandt tentoonstelling te bezoeken (t/m 18 jaar gratis). Tickets zijn te koop via www.blueboat.nl.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder