Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Historische paardentrap

27 januari 2015 Siebrand Krul

De laatste jaren is het in steden bon ton om de grachten en zelfs rivieren die in de jaren 1960 en 1970 werden gedempt weer open te maken. De waterpartijen werden toen gedicht vanwege watervervuiling en vooral om ruim baan voor autowegen te maken.

Grachten konden ‘s zomers een ondraaglijke geur veroorzaken. Het aanzicht van schuim, veroorzaakt door (industriële) vervuiling, dode vissen en allerlei afval stimuleerde ook geen aangename wandeling langs de waterkant. Een modernere riolering, de verbeterde afvalwaterzuivering en vuilnisophaling hebben er ondertussen voor gezorgd dat de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd is. Het is leuk werken, wonen, winkelen en ontspannen geworden aan de waterkant. De aanleg van marina’s, appartementen met zicht op de rivier, horecazaken met een terras op de kade… vastgoedontwikkelaars zien het graag gebeuren. Tegelijkertijd wordt ook een opvang voor te hevige regenbuien gerealiseerd.

De paardentrap op een oude prentbriefkaart.

De paardentrap op een oude prentbriefkaart.

De heraanleg van de binnenstad van de Oranjestad Diest past volledig in dit plaatje. De gedempte Demer wordt er opnieuw over een afstand van 1,5 kilometer vrij gemaakt. Bij die werken werden enkele interessante archeologische vondsten gedaan. Naast funderingen van een middeleeuwse sluis, bruggen, de toren met toegangspoort tot de stad, molens en kades werd de aandacht getrokken door de vondst van een paardentrap. Het is in feite een helling, waarlangs de paarden in de Demer konden gedrenkt worden. De helling was ooit belangrijk om ladingen van en naar de daar aangemeerde binnenschepen te brengen. Deze helling wordt nu gerestaureerd en zal gebruikt worden als toegang tot het vlonderpad (een houten wandelbrug) boven de Demer. De historische belevingswaarde van Diest wordt hiermee een pak aantrekkelijker.
(Harry van Royen)

(Openingsbeeld: de opgegraven plek in Diest.)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder