Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Gedreven door idealen

27 januari 2015 Siebrand Krul

Les Misérables, Notre-Dame de Paris, Napoleon le Petit, wie weet daar niet direct als verbindende factor de naam Victor Hugo bij te noemen? Dat de Franse schrijver, dichter en staatsman ook een begenadigd tekenaar en interieurontwerper was, leert de tentoonstelling ‘Victor Hugo in ballingschap’, in het Museum voor brieven en manuscripten te Brussel.

Met brieven, manuscripten, foto’s en tekeningen schetst de tentoonstelling een uitgebreid papieren beeld van de schrijver in de tijd van zijn ballingschap. Wie Victor Hugo voornamelijk van zijn literaire werken kent, krijgt zo een menselijk en veelzijdig beeld van deze historische figuur. Zo leert het ons dat Hugo een voorstander was van een verenigd Europa, dat hij zijn buitenechtelijke verkering met Juliette Drouet jaarlijks vierde, zich uitleefde op de inrichting van zijn landhuis op Guernsey en bijzonder gesteld was op zijn kleinkinderen.
Door zijn openlijke tegenstand tegen Napoleon III moet Hugo Frankrijk als balling verlaten. Hij komt aan in Brussel, maar in afspraak met de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Charles Rogier, verlaat hij België direct na publicatie van zijn pamflet Napoleon le Petit in 1852. Hij vestigt zich uiteindelijk op het Kanaaleiland Guernsey. Het duurt negentien jaar eer hij terugkeert naar Frankrijk. ‘Als de vrijheid terugkeert, keer ik terug’, belooft hij zijn Franse publiek. Na de proclamatie van de Derde Republiek komt hij deze gelofte na.
(Carijn Oomkens)

Brussel (BE)
Museum voor Brieven en Manuscripten van Brussel
Koningsgalerij 1
0032-2 514 71 87
www.mlmb.be
Victor Hugo in ballingschap, Tot 29 maart


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder