Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vikingen in de Lage Landen

06 januari 2015 Siebrand Krul

Ze schuimden de zeeën af: bloeddorstig, vernielzuchtig, hongerig naar schatten. Zo zien we de Vikingen. Maar wie waren ze echt? Vooral moordlustige plunderaars of ook kunstenaars, handelaars en ontdekkingsreizigers? In één klap twee Vikingtentoonstellingen in de Euregio: een overzichtstentoonstelling over de ‘Vikingen’ in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren, en een tentoonstelling over ‘Vikingen in de Lage Landen’ in Centre Céramique van Maastricht.

Niet enkel de plundertochten van de Noormannen worden belicht maar ook tal van andere boeiende aspecten uit hun veelzijdige cultuur. De tentoonstelling ‘Vikingen!’ in het Gallo-Romeins Museum  werd ontwikkeld in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum van Stockholm (Zweden). De expo geeft een algemeen beeld van de Vikingen. Het focust op hun vakmanschap, hun kunstzinnigheid, hun godenwereld, hun uitzonderlijke ontdekkingstochten, hun handelscontacten, hun gezinsleven, op de rol van de vrouw in de Vikingcultuur. Meer dan 450 authentieke objecten tonen de uitzonderlijke leefwereld van de Vikingen: van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip. Het bezoek start met een beklijvende video-installatie, de ‘Viking Experience’. Ook tal van interactieve displays en multimediatoepassingen helpen de bezoeker om de kern van de Vikingbeschaving te ontdekken.

Vikingen-wb2

Centre Céramique legt in haar tentoonstelling ‘Vikingen in de Lage Landen!’ de klemtoon op de veroveringen van de Vikingen in onze contreien. Eén van de topstukken van de expo is een indrukwekkend model van het beroemde Vikingschip ‘Oseberg’. Uit de eigen collectie van Centre Céramique worden prachtige zilverschatten en fraaie sieraden getoond. En ook het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden stelt belangwekkende Vikingvondsten uit het rivierengebied ter beschikking.

Meer informatie: www.galloromeinsmuseum.be Tongeren en www.centreceramique.nl
Tot en met 15 maart 2015


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder