Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vaticaanse musea

06 januari 2015 Siebrand Krul

Wel in Rome geweest, maar ontmoedigd door de schier eindeloze reeks wachtenden helaas niet in de Vaticaanse musea? Geen nood: een bijzonder filmproject heeft een indrukwekkend beeld gemaakt dat te zien is in de theaters van Pathé: The Vatican Museums in 3D. Het is een ontdekkingsreis door een indrukwekkende kunstcollectie die in ruim tweeduizend jaar is opgebouwd. Voor het eerst zijn de meesterwerken in de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea met 3D-camera’s gefilmd. Het resultaat is een unieke en fascinerende film over de geschiedenis van deze wereldberoemde musea met werken van onder meer Michelangelo, Giotto, Raphael, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Van Gogh, Chagall, Dalì en Fontana.

De film is te zien op 25 jan 2015, 11.00 uur in Pathé Tuschinski Amsterdam, 1 feb, 11.00 uur in Pathé Buitenhof, Amersfoort, Arnhem, Breda, Delft, Haarlem, Tilburg en Zwolle, do 5 feb, 20.00 uur in Pathé Tuschinski, Buitenhof, Amersfoort, Arnhem, Breda, Delft, Groningen, Haarlem, Tilburg en Zwolle.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder