Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ons’ Lieve Heer op Solder

06 januari 2015 Siebrand Krul

Achter de karakteristieke gevel van het 17de-eeuwse grachtenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal gaat één van de oudste musea van Amsterdam schuil. In een woonhuis bevindt zich daar een complete kerk. Deze verborgen kerk 'op zolder' ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Het monument is ongeveer 350 jaar oud, en is sinds 1888 een museum. Het museum heeft als doel om het cultureel en religieus erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam levend te houden.

De verborgen zolderkerk op de zogeheten ‘Wallen’, Ons’ Lieve Heer op Solder, verwacht een beetje tot eigen schrik, dit jaar meer dan 100.000 bezoekers. Belangrijkste oorzaak voor de stijgende bezoekersaantallen, naast de sterke reputatie van het museum, is de toename van cultuurgeïnteresseerde toeristen in de stad Amsterdam. Een wandeling door de binnenstad op een willekeurige dag geeft de indruk dat de stad wel zo’n beetje aan de grens zit van wat ze aan aantallen toeristen kan verwerken. Amsterdam is aantrekkelijk door de kleinschaligheid, maar dat kent dus ook zijn beperkingen. Het is geen Berlijn.
Maar Ons´ Lieve Heer op Solder is blij met de toeloop naar haar historische huis met kerk op zolder. Naast de verborgen schuilkerk is de presentatie ‘Blik in de Beerput’ te bezoeken waarbij vondsten worden gepresenteerd uit een grote beerput, die werden gevonden tijdens funderingswerkzaamheden in verband met de recente verbouwing. www.opsolder.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder