Stelling

Gelukkig bestaat er geen buitenaards leven

Stem

Agenda

Gewapend met Schoonheid
Bij het zien van imposante kastelen, glimmende harnassen en dodelijke wapens denken we bijna altijd aan mannen. Maar wie macht en kracht alleen met ridders en mannelijkheid associeert, komt bedrogen uit. Op het Muiderslot is tot eind oktober de tentoonstelling ‘Gewapend met Schoonheid’ te zien waarin de machtsmiddelen van de vrouw, vaak onzichtbaar, maar des te voelbaarder, centraal staan.
Vergeten kroonprins
Vierhonderd jaar geleden werd Filips Willem van Oranje begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Naar aanleiding van dit jubileum is er een tentoonstelling samengesteld, die niet alleen enkele hoofdrolspelers van de Opstand belicht, maar ook het leven in en rond de Oranjestad zelf.

Leonie Francoise de Sales Aviat – 10 januari († 1914)

06 januari 2015 [412] Olivier Keun

Leonie wordt geboren in het jaar 1844 in het Franse plaatsje Sezanne. Ze wil een kloosterorde beginnen die voor de jonge fabrieksarbeiders zal zorgen.

De arbeiders werken in die tijd onder zeer slechte omstandigheden, ze zijn arm en worden uitgebuit. De kloosterorde komt er en Leonie wordt er zelfs de overste van. De congregatie heet de oblatinnen van Sint-Franciscus van Sales. Ze sterft in het jaar 1914. Vanwege haar medemenselijkheid en goede werken verklaart paus Johannes-Paulus II haar in 2001 heilig.

Moderne namen afgeleid van Leonie Francoise de Sales Aviat
Leone, Leonnello, Lionello, Leodina, Leona, Leoni, Leonia, Leonie, Leonieke, Leoniqe, Leonita, Leonneke, Leontien, Leontientje, Leontina, Leontine, Leonrine, Lonita, Tine, Leonce

Leo is het Latijnse woord voor leeuw.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Innige relatie

Abdul Karim is pas 24 wanneer hij in 1887 uit Indië in Engeland aankomt als persoonlijke tafeldienaar van koningin Victoria. De vroegere assistent-klerk van de gevangenis in Agra promoveert spoedig tot privé-secretaris of Munshi van de keizerin van India herself; hij leert haar Urdu, instrueert Indiase zaken en wordt haar favoriete gezelschap.

Lees verder

Kroniek

Karl verliest zijn stad

Op 10 mei 1953, 65 jaar geleden, werd de Saksische stad Chemnitz hernoemd tot Karl-Marx-Stadt. Dat was een uitloper van het ‘Marx-jaar’ en ook, zo verklaarde ministerpresident Otto Grotewohl van de DDR, een hommage aan de sterke arbeideristische traditie van de stad. Naar de mening van al die arbeiders werd niet getaald.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder