Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Leonie Francoise de Sales Aviat – 10 januari († 1914)

06 januari 2015 Anneke Dekker

Leonie wordt geboren in het jaar 1844 in het Franse plaatsje Sezanne. Ze wil een kloosterorde beginnen die voor de jonge fabrieksarbeiders zal zorgen.

De arbeiders werken in die tijd onder zeer slechte omstandigheden, ze zijn arm en worden uitgebuit. De kloosterorde komt er en Leonie wordt er zelfs de overste van. De congregatie heet de oblatinnen van Sint-Franciscus van Sales. Ze sterft in het jaar 1914. Vanwege haar medemenselijkheid en goede werken verklaart paus Johannes-Paulus II haar in 2001 heilig.

Moderne namen afgeleid van Leonie Francoise de Sales Aviat
Leone, Leonnello, Lionello, Leodina, Leona, Leoni, Leonia, Leonie, Leonieke, Leoniqe, Leonita, Leonneke, Leontien, Leontientje, Leontina, Leontine, Leonrine, Lonita, Tine, Leonce

Leo is het Latijnse woord voor leeuw.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder