Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Heen en weer naar Paaseiland?

06 januari 2015 Siebrand Krul

Het oude Rapanui-volk van Paaseiland blijft omgeven door mysteries. We hebben nog steeds geen idee waarom ze ooit vertrokken vanaf Polynesië en de Pacifische Oceaan overstaken om zich vervolgens op een eiland te vestigen van honderd vierkante kilometer oppervlakte. Het dichtstbijzijnde eiland bevindt zich op 1.800 kilomter afstand, de Zuid-Amerikaanse kust op 3.700 kilometer.

Waarom hakten ze honderden enorme monumenten, de moai, uit? En hoe kregen ze die in hemelsnaam op hun plaats? En waarom stortte deze samenleving in? Er zijn vermoedens, uiteraard. Misschien hadden ze touwen om de giganten te vervoeren, misschien zijn de palmbomen aan ratten ten prooi gevallen. Maar terwijl we niet weten waarom ze Polynesië verlieten, is nu wel duidelijk dat ze Zuid-Amerika hebben bereikt. Dat hebben DNA-testen uitgewezen, die ook duidelijk maakten dat dit in de 14de en 15de eeuw moet zijn gebeurd. ‘Current Biology’, die dit allemaal meldt, zegt ook dat het vermengen met Europeanen in de 19de eeuw begon. Het genetisch erfschap van de Rapanui is tegenwoordig 75% Polynesisch, 15% Europees en 10% oorspronkelijk Amerikaans. Voorzichtig kan worden aangenomen dat de Rapanui heen en weer reisden tussen Paaseiland en Zuid-Amerika, bijvoorbeeld voor aardappelhandel. Om de Zuid-Amerikaanse kust te bereiken is niet al te ingewikkeld, maar om op die immense oceaan op de terugweg het piepkleine Paaseiland te vinden, dat vergt enorm nautisch vakmanschap. De Rapanui blijven fascineren.
(Marissa Fessenden/smithsonian.com)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder