Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wie zijn deBuren?

17 december 2014 Siebrand Krul

Schoonheid en wijsheid in de Lage Landen, dat is het doel van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Deze culturele organisatie houdt zich bezig met cultuur, wetenschap, politiek en samenleving en schakelt daarvoor een keur aan kunstenaars, journalisten, wetenschappers, en politici in. DeBuren werd in 2004 opgericht door de Vlaamse en Nederlandse regering en heeft zijn zetel in Brussel.

Alle activiteiten van deBuren zijn voor een breed publiek opgezet en gratis toegankelijk. Waar vele segmenten in de samenleving meer en meer naar binnen zijn gericht en een telkens kleinere en radicalere doelgroep lijken te bedienen, wil deBuren juist meer openheid en begrip voor elkaar, gestoeld op de voor deze streken zo kenmerkende tolerantie.
Wie de website bezoekt, vindt meteen een schat aan informatie. Van alle activiteiten is onder het luikje ‘herbeleef’ een tekst-, beeld- en/of luisterverslag terug te vinden. De vod- en podcasts zijn heel eenvoudig te downloaden. Een bijzondere categorie van podcasts zijn de Radioboeken. Dat zijn luisterverhalen, door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal geschreven op verzoek van deBuren. De auteurs lazen hun verhaal voor, in het bijzijn van een live publiek. Op www.radioboeken.eu zijn inmiddels honderd van die luisterverhalen te downloaden. Helemaal gratis. Het is een prachtige collectie, een dwarsdoorsnede van de hedendaagse Vlaamse en Nederlandse literatuur. Een groot aantal verhalen is vertaald naar het Frans, Engels en Spaans. Er staat ook een klein maar fijn aanbod Kinderradioboeken.
citybooks
Het indrukwekkende 19de eeuwse pand van deBuren, in de Brusselse Leopoldstraat, werd in 2012 en 2013 gerenoveerd. In die periode organiseerde deBuren lezingen en debatten in andere cultuurhuizen in Brussel, Vlaanderen en in Nederland. In de zomer van 2013 namen de medewerkers opnieuw hun intrek in het vernieuwde gebouw.
DeBuren is een logische voortzetting van de nauwe culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland in de afgelopen decennia. In 1980 besloten beide regeringen de samenwerking in verband met de taal vast te leggen in het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie. Vijftien jaar later sloten ze een ruimer cultureel verdrag waaruit de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland voortsproot. Nu de Europese Unie steeds belangrijker wordt, hebben ze Brussel gekozen als de plek waar Vlaanderen en Nederland zich willen presenteren als een door taal en cultuur verbonden regio binnen de culturele diversiteit van Europa.
DeBuren stuurt regelmatig een nieuwsbrief, waarop kan worden ingeschreven via de wedsite: http://www.deburen.eu


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder