Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Peperdure Hef

17 december 2014 Siebrand Krul

De grote opknapbeurt van de monumentale Hefbrug in Rotterdam (de ‘Hef’) wordt een miljoenenklus. Een soortgelijk karwei aan de hefbrug in Waddinxveen kostte eerder een kleine 5,5 miljoen euro. ‘Vergelijk het met het opknappen van een oldtimer. Die moet je ook helemaal kaal maken, voordat je kunt bekijken hoe het plaatwerk eraan toe is.’, aldus Jeroen Palthe van de provincie Zuid-Holland. De kosten gaan bovendien flink omhoog omdat de brug aan allerlei veiligheidseisen moet voldoen.

De stalen oeververbinding in Waddinxveen – ook een rijksmonument – die in 2012 onder handen is genomen, is veel kleiner en lichter dan die in Rotterdam. Het platform van De Hef is 55 meter breed, dat in Waddinxveen 25 meter.
Anderhalve week geleden werd het 560 ton zware beweegbare deel van De Hef verwijderd en naar de Merwehaven gebracht. Dat was al een van vier ton. Vanaf volgend voorjaar worden de deels verroeste constructie én de achterblijvende heftorens plus de aanbruggen in originele staat teruggebracht. Eind 2016 moet de beeldbepalende brug over de Koningshaven weer compleet zijn.
Omdat De Hef in de toekomst beweegbaar moet blijven, wordt verwacht dat ook de machines, contragewichten en het ‘loopwerk’ een beurt zullen krijgen. Zeker is dat het duur wordt, maar hoe duur, daar kan Stadsbeheer in Rotterdam nog niets zeggen, ‘Want dit werk moet nog worden aanbesteed.’
(ANP/Marcel Potters)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder