Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Opzienbarende investering

17 december 2014 Siebrand Krul

Volkomen tegen de trend van cultuurbezuinigingen in, heeft in Soesterberg een groot nieuw museum zijn deuren geopend. Tegen een kostprijs van ruim honderd miljoen euro staat hier een gebouw dat op liefst 35.000 vierkante meter de geschiedenis vertelt van de Nederlandse krijgsmacht. Het Nationaal Militair Museum nam de collecties van het Legermuseum Delft en het Luchtmachtmuseum over. Waar in 1913 de Luchtmacht begon, staat nu een indrukwekkend gebouw temidden van een enorm groot natuurterrein.

Kosten noch moeite zijn gespaard om met de nieuwste museumtechnieken een groot publiek aan te spreken en de voorbezichtiging maakte duidelijk dat de voortekenen goed zijn: menige uitgenodigde journalist had moeite zich los te rukken van interessante plekken om bij de groep te blijven die de rondleidende conservator in gestrekte draf door het complex voerde. ‘We willen overbrengen dat vrede een groot goed is en absoluut niet vanzelfsprekend. Het museum laat dan ook de waardevolle rol zien die de krijgsmacht speelt in de maatschappij en wil een brug bouwen tussen de krijgsmacht van toen & nu, en de hedendaagse samenleving’, zo geeft museumdirecteur Hedwig Saam aan. Het NMM pretendeert zich te kunnen meten met de beste militaire musea ter wereld.
NMM-wb2
Bewogen militaire geschiedenis
In het NMM zijn de collecties van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Delftse Legermuseum samengevoegd. Het museum neemt bezoekers mee in de wereld van de krijgsmacht en vertelt persoonlijke en aangrijpende verhalen van militairen en veteranen uit verschillende perioden. In zes themaruimtes wordt duidelijk hoe de krijgsmacht is verweven met de wereld om ons heen. Het Arsenaal vormt het centrum van het museum in het moderne en transparante pand dat door liefst dertien meter hoge beglazing uitzicht geeft over Park Vliegbasis Soesterberg. Hier zijn alle topstukken uit de Nederlandse militaire krijgsgeschiedenis verzameld in een spectaculaire vlucht. Bezoekers kunnen hier dwalen tussen pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks zoals de zestig ton zware Leopard 2A6, een topstuk uit de collectie van het museum. In een heuse Schatkamer liggen sabels, zwaarden, maliënkolders, schilden en pistolen uit vroegere tijden.

NMM-wb3

De krijgsmacht zelf beleven
Het NMM toont niet alleen de bewogen geschiedenis van ons land, maar laat de bezoekers vooral ook zelf de krijgsmacht ervaren. X-plore is het deel van het museum waar kinderen door middel van interactieve belevenissen en diverse workshops ervaren ‘hoe het werkt’ bij de Nederlandse strijdkrachten. Zo leren ze zelf buskruit te maken, vanuit een geschutkoepel virtueel vijandelijke tanks uit te schakelen, zelf een tank te besturen of kunnen ze plaatsnemen in een F16-simulator. Voor de fanatiekelingen is er buiten ook een 500 meter lange stormbaan. Om het gestelde doel van minstens 200.000 bezoekers per jaar te kunnen halen, is uiteraard fikse aandacht voor kinderen noodzakelijk: hele gezinnen op visite, dat tikt natuurlijk mooi aan.

NMM-wb4

Luchtmachtbasis
Park Vliegbasis Soesterberg is van oudsher een belangrijke plek voor de Nederlandse militaire luchtvaart. Het park biedt de bezoekers een bijzondere natuur met zichtbare herinneringen uit ons militaire verleden. Centraal ligt de voormalige landingsbaan van de vliegbasis en het volledig gerenoveerde ‘Gebouw 45’, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland. Met een wandeling langs een ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en een shelter waarin straaljagers werden geparkeerd gaan de bezoekers terug in de tijd. In het natuurgebied rondom het museum bevindt zich ook een stiltetuin met herdenkingsmonumenten. Veel bezoekers zullen nieuwsgierig zijn naar de plek die decennia bekend stond als absolute no-go-area omdat de Amerikaanse luchtnmacht er een beklangrijke basis had.
Zie ook www.nmm.nl.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder