Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kennedy’s kerstkaart

17 december 2014 Siebrand Krul

Een zeldzame kerstkaart uit 1963 van het Witte Huis herinnert aan de donkerste dagen van het Amerikaanse presidentschap. De avond van woensdag 20 november, 1963: één van die legendarische Kennedy-feestjes. In de East Room vond een receptie plaats voor de top van het justitiële apparaat. John en Jacqueline Kennedy wisten niet dat dit hun laatste gezamenlijke avond in het Witte Huis zou zijn.

Jacqueline keek uit naar de jaarlijkse eindjaars-feesten. Thanksgiving (28 november) zouden ze vieren op het familielandgoed Hyannis Port, Massachusetts, en Kerstmis was voorzien met familie in Palm Beach, Florida. Maar eerst stond nog een tweedaagse campagnetrip naar Texas op het programma. Op 21 november zouden ze die kant opvliegen.

‘Happy New Year’
Voor hun vertrek hadden John en Jacqueline Kennedy kerstkaarten uitgekozen en besteld: een 4,5 bij 6,5 inch Hallmark, speciaal voor hen gemaakt, met een kleurenfoto van de 18de-eeuwse Napolitaanse crèche die elk jaar dat zij in het Witte Huis woonden, was opgevoerd in de East Room. Binnenin de kaart het zegel met de Amerikaanse adelaar die een olijftak vastklemt in de ene en pijlen in de andere klauw. De boodschap luidde ‘With our wishes for a Blessed Christmas and a Happy New Year’. Het presidentiële echtpaar had een kleine 75 kaarten persoonlijk getekend, de rest kon later wel, tijd genoeg voor ze op de post gingen.

Nooit verstuurd
De Kerstkaarten zijn uiteraard nooit verstuurd: de president kwam uit Texas terug naar Washington in een lijkkist. Eén van de kaarten wordt nu tentoongesteld in het Smithsonian National Museum of American History in Washington.
Voor Jacqueline Kennedy was dit de zwartste Kerst die ze meemaakte. In plaats van supervisie over de uitbundige versiering van het Witte Huis en het regelen van talloze feesten, moest ze haar spullen en die van haar kinderen inpakken omdat ze het gebouw moest verlaten. Op 6 december, twee weken na de moord, vertrok Jacqueline Kennedy-Bouvier uit het Witte Huis waarvan ze het historische karakter zo nadrukkelijk op de kaart had gezet. Ze zocht rust in haar oude buurt, Georgetown, in een leegstaand huis van vrienden. Wrang was dat ze zelf geen kaarten verstuurde, maar wel 800.000 condoléances ontving.

De mensen die haar en haar man tot steun en toeverlaat waren, vergat ze niet: voor hen waren er cadeaus: boeken, foto’s, persoonlijke kleinigheden. Zo kreeg minister van Defensie Robert McNamara een speciaal ingebonden exemplaar van het boek Inaugural Addresses of the Presidents of the United States from George Washington 1789 to John F. Kennedy 1961, met Jackie’s inscriptie ‘For Robert McNamara—The President was going to give you this for Christmas—Please accept it now from me—With my devotion always for all you did for Jack. Jackie, December 1963.’ Dave Powers, lid van de ‘Ierse Mafia’ en politiek assistent van Kennedy, kreeg een boek met als opdracht ‘With my devotion always for all you did to give Jack so many happy hours. You and I will miss him most. Jackie.’ Hij kreeg ook foto’s van hemzelf, spelend met John jr.
De nooit verstuurde Kerstkaart herinnert aan de tragische Kerst van 1963 en behoort daardoor tot het Amerikaanse erfgoed.
(James L. Swanson/Smithsonian)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder