Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zeldzame Shakespeare opgedoken

28 november 2014 Siebrand Krul

Een zeldzame en waardevolle First Folio - de eerste gepubliceerde collectie van William Shakespeares toneelstukken en het belangrijkste boek in de Engelse literatuur - is in een klein Frans dorp teruggevonden. Het First Folio is de eerste gepubliceerde verzameling van 36 van zijn 38 bekende toneelstukken en verscheen in 1623, zeven jaar na zijn dood. De werkelijke titel van het boek is Mr. William Shakespeares Comedies. Van het boek werden destijds namelijk slechts 800 exemplaren gedrukt en daarvan zouden er naar schatting amper 233 overblijven. En laat nu net een zeldzaam en waardevol stuk teruggevonden zijn in een klein Frans dorp.

In Saint-Omer bij Calais in het noorden van Frankrijk lag de First Folio al 200 jaar onaangeroerd te stikken onder het stof in een doodgewone bibliotheek. Na al die tijd werd het ontdekt door bibliothecarissen die een tentoonstelling planden over de verbanden tussen de Franse regio en Engeland. Het belangrijkste boek uit de Engelse literatuur dat in hun collectie bleek te zitten, is echter net van een ander kaliber. ‘Er ontbreken meerdere pagina’s uit het boek, inclusief de titelpagina’, zegt bibliothecaris Remy Cordonnier op de BBC-website. Het ontbreken van die eerste pagina en het introductiemateriaal zouden de reden kunnen zijn waarom het boek als een doorsnee oude editie werd gecatalogeerd.
De Folio – die werd samengesteld door bevriende acteurs John Heminges en Henry Condell – zou de reden zijn waarom de literaire erfenis van Shakespeare voortleefde. Het is bovendien de enige bron voor achttien van zijn toneelstukken, inclusief Macbeth.
Slechts eens per tien jaar komt het voor dat een exemplaar ontdekt wordt. De First Folio’s zijn felbegeerd omwille van kleine variaties – elke kopie is anders – en wat nog meer onthuld kan worden over de intenties van de auteur.
Cordonnier, die de verzameling zeldzame boeken in de bibliotheek beheert, zegt op de nieuwssite aanvankelijk niet beseft te hebben wat het belang van zijn ontdekking was. ‘Ik zag er de waarde niet van in’, vertelt hij. ‘Het was versleten en beschadigd en moest wel betere tijden gekend hebben.’

Vrouwen verruild voor mannen
Toch besloot de man contact op te nemen met professor Eric Rasmussen van de Universiteit van Nevada, een autoriteit als het op Shakespeare aankomt. ‘Ik dacht dat het evengoed een ongeïdentificeerde First Folio kon zijn, met geschiedkundige en intellectuele waarde’, verklaart Cordonnier tegenover de Britse omroep.
Rasmussen was op dat moment in de British Library van Londen, nam de Eurostar naar de overkant van het Kanaal en besloot binnen de vijf minuten dat de Folio authentiek was.
Het boek bevat verschillende handgeschreven notities, die een licht kunnen werpen op hoe de toneelstukken destijds werden opgevoerd. In een scène van Hendrik IV is het woord ‘hostess’ veranderd in ‘host’ (‘gastvrouw’ werd ‘gastheer’) en het woord ‘wench’ werd veranderd naar ‘fellow’ (‘meid’ naar ‘kerel’). Dat kan wijzen op het feit dat in een vroege opvoering van het stuk een vrouwelijk personage werd ingewisseld voor een mannelijk personage.
‘Dit is een enorme vondst’, zei Rasmussen in The New York Times. ‘First Folio’s komen niet vaak voor en als ze toch opduiken, zijn het meestal geen interessante versies. Deze is echter magnifiek.’ Het Saint-Omer-exemplaar is slechts één van de twee in Frankrijk bekende versies.

3,5 miljoen
Folio’s worden zelden uit handen gegeven, maar één van de laatste die bij een veiling in 2006 verkocht werd, bracht 3,5 miljoen euro in het laatje. De Franse bibliotheek zegt geen plannen te hebben om het boek te verkopen, maar wil het graag uitstallen als pronkstuk bij een tentoonstelling over zeldzame boeken van Engelse auteurs. De Folio is namelijk niet het meest zeldzame boek in de collectie van Saint-Omer. Het heeft ook een Gutenbergbijbel in handen, waar nog minder dan vijftig exemplaren van circuleren.
(Wided Bouchrika/Knack)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder