Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Historische afbeeldingen online

28 november 2014 Siebrand Krul

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft ruim 150.000 militair-historische foto’s online gezet. Ook zijn veel tekeningen, schilderijen, prenten en kaarten in de beeldbank opgenomen. De collectie gaat terug tot de 19de eeuw. Het gaat snel nu, met historisch beeld online want de Amerikaan Kalev Leetaru bouwt aan een enorme database met zo’n twaalf miljoen rechtenvrije historische afbeeldingen. Hij heeft al 2,6 miljoen klaar en op Flickr gezet.

Het NIMH biedt veel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië, maar ook minder bekende beeldcollecties staan nu online. Uit de totale collectie van het NIMH hebben tientallen vrijwilligers en medewerkers sinds 2004 tienduizenden foto´s over de inzet van de Nederlandse krijgsmacht beschreven en gedigitaliseerd. Het gaat om foto’s uit  de meidagen van 1940, de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië, maar ook van (trein)kapingen, tanks, vliegtuigen en schepen.
Kalev Leetaru haalt zijn mildoenen historische beelden uit meer dan zeshonderd miljoen pagina’s uit bibliotheekboeken die door de Internet Archive zijn ingescand. Tot nu toe waren deze afbeeldingen vrij moeilijk toegankelijk maar als het aan Leetaru ligt worden ze dus allemaal gratis toegankelijk gemaakt via Flickr.
Volgens de onderzoeker stonden bij digitaliseringsprojecten de afgelopen decennia teksten steeds centraal en werden afbeeldingen veelal genegeerd. Gedigitaliseerde boeken werden bijvoorbeeld beschikbaar gesteld als PDF. Naar afbeeldingen werd echter niet specifiek gekeken waardoor het vaak nog lastig is om die op te zoeken.
De afbeeldingen die Leetaru op Flickr plaatst dateren uit de periode van 1500 tot 1922 en zijn allemaal rechtenvrij. De academicus begon aan het project toen hij bij de Georgetown University in Washington werkte. Hij ontwikkelde zelf software die in staat is gedigitaliseerde bestanden te doorzoeken op afbeeldingen. Deze worden vervolgens automatisch uitgesneden en opgeslagen als afbeelding-bestand. Bij de afbeeldingen wordt ook een stuk tekst geplakt, zodat ze beter te vinden zijn.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder