Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Drones voor kerkbeheer

28 november 2014 Siebrand Krul

De Duitse katholieke Kerk zet drones, op afstand bestuurde en onbemande vliegtuigjes, in voor het beheer van kathedralen en monumentale kerken. Zo vond onlangs een onderzoek plaats van de toren van de kathedraal van Keulen, het drukst bezochte kerkelijke monument in Duitsland. Dat is nodig, omdat er in 2012 stukken steen naar beneden vielen. De 'Multicopter' maakte in Keulen van grote hoogte opnames met het oog op toekomstige restauraties. Daarbij was er vooral aandacht voor twee monumentale figuren van engelen op 75 meter hoogte. Beide monumenten zijn al fiks toegetakeld en dreigen stukken van hun handen en vleugels te verliezen.

Ook het aartsbisdom München und Freising zette dinsdag twee met camera’s uitgeruste drones in om een inventaris te maken voor de sanering van de Sint-Maartenbasiliek in Landshut. De vliegtuigjes onderzochten de ernst van de schade aan de hoogste kerktoren van Beieren, met het oog op hoogdringende restauraties van de toren uit de 15de eeuw. Volgens verantwoordelijken helpt de inzet van drones om de plannen tot op de centimeter nauwkeurig te tekenen, dankzij de bijzonder gedetailleerde foto’s die zo worden gemaakt. De ingezette drone weegt minder dan tien kilogram en heeft een spanwijdte van twee meter. Hij kan het monument op grote hoogte tot op vijf meter benaderen. ‘Desnoods kunnen de drones nog dichter komen.’ Als veiligheidsmaatregel werd een zone van twintig meter rondom de kerk afgezet. (Kerknet) In Nederland is het wettelijk verboden om boven woongebieden met drones film- of foto-opnamen te maken. Een televisiemaker die boven het binnenhof de werktoren van minister-president Mark Rutte filmde, hangt een boete van 8.000 euro boven het hoofd. In Utrecht speelt een soortgelijk geval rond de Domtoren.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder