Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Carthago: macht en pracht

28 november 2014 Siebrand Krul

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende oude steden is momenteel van heel ‘dichtbij’ te beleven. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden herbergt tot 10 mei volgend jaar de tentoonstelling ‘Carthago’. Te bewonderen zijn ruim 250 archeologische topstukken uit o.a. toonaangevende Tunesische musea, het Louvre en het British Museum. Indrukwekkende sculpturen van marmer en brons, kleurrijke mozaïeken, verfijnde juwelen en opgedoken kostbaarheden getuigen van de archeologische rijkdom van deze ooit zo rijke en machtige stad aan de kust van het huidige Tunesië.

De expositie ‘Carthago’ brengt de eeuwenoude Carthaagse voorwerpen samen in een decor van sfeerbeelden van de antieke stad en de karakteristieke ronde haven. Historische en mythische personen als koningin Dido en de Trojaanse held Aeneas, krijgsheer Hannibal, de Romeinse consul Cato, keizer Augustus en kerkvader Augustinus voeren bezoekers langs de veelbewogen geschiedenis van de stad.

Carthago-wb4

 

Romeinse verwoesting
Het verhaal is verdeeld over twee tentoonstellingszalen, die elk over een van beide grote bloeiperioden gaan. De eerste zaal gaat over de stichting door de Feniciërs in de 9de eeuw v.Chr. en de ontwikkeling van Carthago tot rijke handelsstad. Goden en godinnen, dagelijks leven, rituelen rond de dood en de grote concurrentie met Rome komen hier aan bod. De tweede zaal gaat over de vernietiging door de Romeinen (146 v.Chr.) en de daaropvolgende tweede grote bloeiperiode van de stad, als nieuwe Romeinse metropool. Het tentoonstellingsverhaal loopt in deze zaal via christelijk en Byzantijns Carthago door tot in de 7de eeuw, waarna de stad langzaam in vergetelheid raakte. Daarnaast is er aandacht voor de herontdekking van Carthago’s ruïnes vanaf de vroege 19de eeuw, waarin het Rijksmuseum van Oudheden zelf ook een rol speelde.

Godin met leeuwenhoofd.

Godin met leeuwenhoofd.

Opgravingen
Bij de tentoonstelling organiseert het museum o.a. lezingen, rondleidingen en cursussen. Ook verschijnen een boek en een magazine. In de Tempelzaal van het museum geven foto’s een indruk van de geschiedenis van de archeologische opgravingen in Carthago vanaf de 19de eeuw.

Saterbeeldje.

Saterbeeldje.

Machtscentrum
Carthago is een van de meest spraakmakende havensteden uit de Oudheid, gelegen aan de kust van het huidige Tunesië. Na de stichting, waarschijnlijk in de 9de eeuw v.Chr. door Feniciërs uit het huidige Libanon, groeide de stad uit tot een handels- en machtsimperium met uitgebreide netwerken in het Middellandse Zeegebied en in Afrika. Vanaf de 5de eeuw v.Chr. beheerste de Carthaagse vloot grote delen van de Middellandse Zee. Het rijke en machtige Carthago werd een geduchte tegenstander van het opkomende Rome. In 146 v.Chr., na drie felle oorlogen, verwoestten de Romeinen de stad volledig.

Godin van de overvloed.

Godin van de overvloed.

Tweede bloei
Honderd jaar later, onder keizer Augustus, werd de stad opnieuw opgebouwd, bovenop de oude ruïnes. Als hoofdstad van de Romeinse provincie Africa kwam Carthago opnieuw tot ongekende bloei en groeide zelfs uit tot de derde grote stad van het Romeinse rijk, na Rome en Alexandrië. In 439 na Chr. werd Carthago ingenomen door de Vandalen, een Germaanse stam. Vanaf de 7de eeuw verloor de stad steeds meer aan betekenis, maar bleef in de Europese verbeelding als geliefd thema voortleven in klassieke muziek, kunst, literatuur en films. Sinds 1979 staan de ruïnes van Carthago op de Unesco Wereld Erfgoedlijst.

‘Carthago’, 27 november 2014 t/m 10 mei 2015.
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder