Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

17de-eeuws oorlogsschip gevonden

28 november 2014 Siebrand Krul

Onderzoekers van de universiteit van Connecticut hebben mogelijk het wrak geïdentificeerd van het Nederlandse schip Huis te Kruiningen. Het schip verging op 3 maart 1677 tijdens een zeeslag tussen de Fransen en de Nederlanders voor de kust van Tobago. Als het inderdaad een Nederlands schip blijkt te zijn, dan is dit wrak een waardevolle toevoeging aan de kennis van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over ons maritiem verleden.

Afgelopen zomer heeft het Amerikaanse universiteitsteam onderzoek gedaan naar de scheepswrakken die bij de zeeslag zijn vergaan. Het zou gaan om tien Nederlandse en vijf Franse schepen. Bij de strijd kwamen zo’n 2.000 mensen om het leven. Martijn Manders, hoofd Maritiem Programma van de Rijksdienst: ‘Er zijn maar weinig historische bronnen die ons kunnen vertellen wat er die dag gebeurde, de schepen zelf zijn de belangrijkste informatiebron. Daarom is het van belang dat deze nieuwe informatie beschikbaar komt, zodat wetenschappers verder onderzoek kunnen doen.’
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zet zich in voor zorgvuldig beheer van maritiem erfgoed. Daaronder valt ook het beheer van Nederlandse scheepswrakken in internationale wateren. Onderdeel van die taak is het in kaart brengen van de kennis over de maritieme geschiedenis van Nederland.
Vanuit het Maritiem Programma worden zo’n 400 scheepswrakken in Nederlands eigendom wereldwijd beheerd. Hieronder bevinden zich wrakken van de voormalige Vereenigde Oostindische Compagnie, de Westindische Compagnie en Admiraliteit. Met de identificatie van de Huis te Kruiningen kan een nieuw wrak aan deze lijst worden toegevoegd.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder