Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Nicolaas van Myra – 6 december († ca. 342)

05 november 2014 Anneke Dekker

De naam Nicolaas bestaat uit de Griekse woorden nikè en laos. Het betekent overwinnaar van (of met) het volk.

Sint-Nicolaas is niet alleen Sinterklaas. Hij is nog veel meer. De beschermer van Rusland bijvoorbeeld, en van Amsterdam en Antwerpen. Sint-Nicolaas beschermt de zeelieden en de ongetrouwde meisjes. Je zou kunnen spreken van een ‘superheilige’. Het is niet precies bekend waar Sint-Nicolaas vandaan komt en hoe oud hij is. Tot het jaar 342 is hij in elk geval bisschop van Myra in Turkije. Daarna doen de meest wonderlijke verhalen over hem de ronde. Zo geeft hij drie meisjes ’s nachts een bruidsschat, omdat hun vader te arm is en behoedt ze zo voor een bestaan als prostituee. Ook heeft hij drie vermoorde studenten in een houten vat weer tot leven gewekt. Later vertelden mensen dat het drie kleine kinderen waren. Deze kinderen zijn vaak te zien op afbeeldingen van Sint-Nicolaas.

Moderne namen afgeleid van Nicolaas:
Colijn, Klaas, Nick, Nicky, Nico, Nicolas, Niek, Colin, Nicolo, Klaus, Niels, Nikita, Nikolai, Clasina, Colette, Colien, Klaaske, Klaske, Nicole, Nicolette, Nicolien, Niki.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder