Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hemel op aarde

05 november 2014 Siebrand Krul

In de Middeleeuwen wordt de wereld gezien door een Bijbelse bril. Het scheppingsverhaal doorspekt het dagelijks leven en het wereldbeeld van de Middeleeuwers. Schilderijen helpen bij de religieuze beleving, waarbij de nadruk komt te liggen op een natuurgetrouwe uitbeelding. God is immers aanwezig in de hele schepping. Hoe menselijker en herkenbaarder het lijden van Christus en Maria, hoe sterker er wordt meegevoeld.

Dankzij nieuwe schildertechnieken met olieverf wordt elk detail minutieus vastgelegd. Van Eyck speelt in deze ontwikkeling een sleutelrol. Tegelijkertijd zetten de meesters, waaronder naast Van Eyck ook Van der Weyden en Quinten Matsys, door het verlaten van de symboliek een secularisering in gang. De tentoonstelling in Enschede laat zo een veranderende ideeënwereld zien. Gewapend met leesbril kan de bezoeker zich natuurlijk vergapen aan de schilderkunst. Wie zich liet verleiden door het laatste deel van de tentoonstellingstitel doet er goed aan zich te voorzien van audiotour of gids. Zaalteksten zijn helder, maar samenvattend. Het gewichtige team achter de tentoonstellingscatalogus had hier nog meer verdieping mogen geven. Het verhaal wordt evenwichtig uiteengezet, met steeds een aandachtige selectie werken. Dan komt het nietsvermoedende publiek tot stilstand. Omgeven met een gouden aura straalt de (enige) Van Eyck op een uitverkoren plek, een abrupt, glorieus statement. De laatste zaal arriveert bij de zojuist ontdekte wereld. En dan smaken de enkele bijzondere bruikleenstukken van Museum Boerhaave naar meer.
(Carijn Oomkens)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder