Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Sleutels van Rome

25 oktober 2014 Siebrand Krul

Dit najaar is er een serie unieke kansen om kennis te maken met het Romeinse Rijk. Het Amsterdamse Allard Pierson Museum organiseert een interessant programma met lezingen, workshops én het proeven van Romeinse hapjes. Alle zijn gratis toegankelijk. Ook is dit najaar de fototentoonstelling Het Rome van Augustus, van baksteen tot marmer te zien.

Keys to Rome, het Romeinse Rijk ontsloten presenteert aansprekende archeologische voorwerpen met behulp van nieuwe digitale technieken en geeft een beeld van de uitwisseling die heeft plaatsgevonden tussen het Middellandse Zeegebied, Egypte en de Lage Landen. Bij de tentoonstelling zijn interessante lezingen geprogrammeerd en op 21 december kun je authentieke Romeinse gerechten proeven.

Het Rome van Augustus, van baksteen tot marmer is een fototentoonstelling over het bouwprogramma van keizer Augustus. De prachtige foto’s tonen zes gebouwen uit het Rome van Augustus vanuit verschillende invalshoeken: aan de hand van een digitale reconstructie op basis van archeologische vondsten, volgens de visie van de 18de-eeuwse Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista Piranesi én door de lens van de moderne camera. Het Rome van Augustus loopt tot en met 31 januari 2015 en is te zien in de gang van het Allard Pierson Museum.

1 november: Augustus en het Oosten, congres.
Het Achtste Zenobiacongres, getiteld Augustus en het Oosten, is geheel gewijd aan de veelzijdige en soms onderbelichte rol die het mediterrane Oosten speelde in de politiek van Augustus en de cultuur van zijn tijd. Het motto van het congres is ontleend aan Augustus’ hofdichter Vergilius, die de Romeinse machthebber typeerde als spoliis Orientis onustum (“beladen met buit van het Oosten”, Aeneis I.289) –– een indicatie dat ook in de perceptie van de Romeinen het Oosten en zijn (culturele) rijkdommen een essentieel onderdeel uitmaakte van het succesvolle bewind van Rome’s ‘eerste keizer’.

9 november: Helden en gespuis: Romeinse oorlogsinvaliden en hun terugkeer naar de samenleving
Romeinse soldaten konden op heel wat prestige rekenen in de samenleving. Na hun diensttijd ontvingen zij als veteranen allerlei juridische voorrechten en via de bekleding van religieuze en politieke ambten klommen zij verder op de sociale ladder. Personen met lichamelijke afwijkingen en misvormingen kenden daarentegen een moeilijk bestaan in de Romeinse wereld. Wat bracht de toekomst voor soldaten die gehavend en verminkt het leger verlieten? Bood de Romeinse staat een wetgevend kader voor deze invalide veteranen?

19 november: Is Rome Rome nog wel?
De vele invloeden vanuit alle hoeken van het Romeinse Rijk waren merkbaar in Rome. Wat zien we daarvan terug in de klassiek Romeinse voorwerpen die in het museum worden tentoongesteld? Een aantal klassiek Romeinse voorwerpen uit de collectie van het Allard Pierson Museum passeert de revue en dan wordt duidelijk hoe de Romeinse kunst zich in dat grote Rijk ontwikkelde. Belangrijk in de Romeinse kunst is de portretkunst en de Amsterdamse collectie heeft gelukkig een aantal zeer fraaie portretten!

30 november: Turkije, waar Europa begon
Europa is nauw verbonden met de vroegste geschiedenis van Turkije. Waar kun je oog in oog staan met het oudste beeld ter wereld, rondlopen op de plek waar Abraham heeft gewoond of dineren onder de waterval waar Cleopatra ooit in het huwelijk trad? Alle wegen leiden naar Rome maar de meeste liepen toch eerst door Turkije…

3 december: Romeins Egypte: Traditie en vernieuwing in een Keizerlijke Provincie
Gastonderzoeker en -conservator Branko van Oppen werkte mee aan het Egyptische perspectief van Keys to Rome. Hij zal de bijzondere status van Egypte als keizerlijke provincie binnen het Romeinse Rijk bespreken. Ook binnen de collectie van het Allard Pierson Museum neemt Romeins Egypte een voorname positie in. Enkele sleutelobjecten illustreren niet alleen de militaire aanwezigheid tot ver in de woestijn, maar ook het voortduren van eeuwenoude tradities, de opbloei van nieuwe ideeën, en de wederzijdse beïnvloeding van de verschillende segmenten van de bevolking.

21 december: Romeinse hapjesproeverij
Doorlopende activiteit waarbij bezoekers kunnen kennis maken met Romeinse hapjes en drankjes op authentieke wijze bereid. 3

Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127
Amsterdam
Openingstijden:
di t/m vrij 10.00 – 17.00, za & zo 13.00 – 17.00
www.allardpiersonmuseum.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder