Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Licht langs de frontlijn

25 oktober 2014 Siebrand Krul

Op vrijdagavond 17 oktober werd tijdens het ‘Lichtfront’ de frontlijn van eind 1914 in de Vlaamse Westhoek in vuur gezet. Het ‘Lichtfront’ was het openingsevenement van GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I. Over een afstand van 84 kilometer, van het strand in Nieuwpoort tot aan ‘The Memorial to the Missing’ in Ploegsteert, werd die frontlijn opgelicht door een mensenketting van 8.400 fakkeldragers. Om de tien meter hield een participant een fakkel vast.

De Vlaamse instellingen pakken dit jaar groots uit met de Grote Oorlog; kosten noch moeite worden gespaard om een toeristenstroom op gang te krijgen. Komt de overdonderende hoeveelheid boekjes, kaartjes, routes, apps, dvd’s en folders soms als wat teveel van het goede over, eenmaal “in het veld” zijn de gidsen, begeleiders en museummedewerkers heel oprecht in hun betrokkenheid met de oorlog en doen alle moeite, de bezoeker uitleg te geven en het getoonde te duiden.
Het spektakel van het Lichtfront werd gestart door de honderdjarige Anna Vuylsteke uit Diksmuide aan de Ganzenpoort, die unieke waterkom waar vijf verschillende waterwegen op uitmonden richting het laatste stukje IJzer naar de zee. Iedere ‘bobo’ met zelfrespect kwam opdraven: een voor de buitenlandse gasten merkwaardig groot gezelschap Belgische ministerpresidenten tot aan de koning, die in Ploegsteert acte de présence gaf. De fakkelroute volgde de oude frontlijn, van de Havengeul in Nieuwpoort-Bad, langs de Ijzerdijk naar Diksmuide, richting Houthulst en Lo-Reninge aan het kanaal Ieper-IJzer, langs de velden van Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke, van de heuvels rond Ieper en Heuvelland naar Mesen en Ploegsteert, aan de Franse grens.

Gadegeslagen door meer dan 200 persmensen, waarvan vele Britten (WO I is daar verplichte schoolkost) vertegenwoordigden de fakkeldragers liefst 21 nationaliteiten.  Het evenement werd live uitgezonden door Canvas, van deskundig commentaar voorzien door Piet Chielens, de onvermoeibare directeur van In Flanders Fields.
Op tal van monumenten langs de route werd 600.000 namen van slachtoffers geprojecteerd, een indrukwekkend sereen schouwspel.

Lichtfront-wb2

Tot de toeristische trekkers behoort zelfs ‘Varen in Vlaamse velden’, bijvoorbeeld met een boot over de IJzer, van en naar de Ganzepoot in Nieuwpoort, waar op 25 oktober 1914 werd beslist om de IJzerpolders onder water te zetten teneinde de Duitsers te stoppen,. Dat betekende het einde van de bewegingsoorlog en het begin van vier jaar loopgravenellende.
Ook bijzonder is het zangevenement Duizend stemmen, op 5, 6 en 7 november: www.1000voices.be: Meer dan duizend zangers uit de hele wereld zingen op tal van Vlaamse locaties voor de vrede.
Westtour geeft een cassette met zes handige boekjes uit met autoroutes langs de plekken van WO I. Het zijn ‘toeristische autoroutes’; de oorlog is voor Vlaanderen big business geworden.

Was ist los in de Westhoek?
In 1914 trok het Duitse leger door België, op weg naar Frankrijk. Het grootste deel van het land werd veroverd. Enkel de Vlaamse Westhoek bleef onbezet en maakte deel uit van het Westelijk Front. Vier jaar lang werd hier een uitzichtloze stellingenoorlog uitgevochten met ontelbare slachtoffers tot gevolg.
Nu een eeuw later wordt de Groote Oorlog overal in Vlaanderen herdacht. In tal van musea, tentoonstellingen en events wordt aangeknoopt met het oorlogsverleden en stilgestaan bij de betekenis die de Eerste Wereldoorlog vandaag nog heeft.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder