Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dracula-marketing

25 oktober 2014 Siebrand Krul

De legende leeft, maar het kan wel een stukje actiever en vooral: profijtelijker. De Roemeense toeristenorganisatie wil de mythe rond graaf Dracula beter uitbuiten. De vampier moet meer toeristen naar het land lokken. Dan Matei Agathon, marketeer bij de toeristenbond, ziet volop kansen om ‘al die historische plekken in Transsylvanië tot internationaal bekende toeristentrekkers te promoveren, waarbij niet alleen de regio, maar het hele land zal profiteren’. Daar zijn niet alle Roemenen het mee eens.

De Roemeense prins Vlad III, die als ‘Vlad de Spietser’ de geschiedenisboeken haalde, zou ruim 80.000 slachtoffers op zijn naam hebben staan. Dat aantal zou een Olympische prestatie van formaat zijn, zeker met de beperkte middelen van zijn tijd. En deze engerd moet toeristen lokken? Geen wonder dat menige Roemeen daarmee niet geassocieerd wil worden. Prins Vlad (zijn naam Dracula betekent ‘zoon van de draak’) leefde in de 15de eeuw. Aangenomen wordt dat de Ierse auteur Bram Stoker de prins als voorbeeld nam voor zijn roman Dracula uit 1897 en daarbij vooral putte uit middeleeuwse sagen die op de Balkan zo’n belangrijke rol spelen.

Tekening uit ongeveer 1500 van gespieste veroordeelden.

Tekening uit ongeveer 1500 van gespieste veroordeelden.

Stoker is nooit in Transsylvanië (Zevenburgen) geweest, waar hij zijn verhaal situeerde. Maar goed ook, want de plaatselijke bevolking was kwaad over de metamorfose die de auteur van Vlad had gemaakt. In de streek is prins Vlad Tepes namelijk tot op heden een nationale held die in de 15de eeuw tegen de Ottomaanse overheersing, voor onafhankelijkheid, streed. Overigens kwam Vlad uit Walachije, niet Transsylvanië.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder