Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Muze stopt ermee

25 oktober 2014 Siebrand Krul

Totale verrassing in de caféwereld: De Muze, zowat het bekendste café van België, en door de ligging in Antwerpen ook bij veel Nederlanders bekend, houdt er na vijftig jaar mee op. Het bedrijf rendeert onvoldoende. Eigenaar Jan Van Den Braak ziet geen kans meer op een gezond financieel herstel en trekt de stekker eruit.

De Muze werd in 1964 gestart door Walter Masselis en Tone Pauwels, trok al snel veel artiesten aan en verwierf landelijke bekendheid. De brand uit 1967 was nationaal nieuws. Na die brand nam Jan Van Den Braak het café over. Veel artiesten, van Simon Vinkenoog tot John Lee Hooker, traden in De Muze op. Maar het was vooral het café van Ferre Grignard. Ferre nam er zijn eerste plaat op en woonde er bijna.
In 1993 werd het café helemaal herbouwd. Maar het bleef een vaste waarde binnen de Antwerpse caféscene. Regelmatig werden er jazzoptredens gegeven en kort geleden werd de vijftigste verjaardag gevierd. Het lijkt, totaal onverwacht, meteen ook het einde van een stuk geschiedenis. Hoe het nu verder moet, is niet bekend.

Muze-wb2
Van Den Braak klaagt over de hoge vaste kosten en de matige aanloop in de zomer. Nu wordt de inboedel verkocht, wat des te harder aankomt bij de fans. Dat een curator is aangesteld voor de veiling, maakt het einde was hard duidelijk.
Het is onduidelijk wat er verder met het café in het 16de-eeuwse pand zal gebeuren. Alleszins wil Van Den Braak dat het café, bekend vanwege zijn schaars verlichte interieur met onder meer treinbanken, dat het artistieke karakter blijft. ‘Alleen maar met mijn toelating mag ‘De Muze’ verder blijven gaan. Ik wil geen horecaman die er enkel bier wil verkopen. Cultuur moet er kunnen blijven.’
(Bron: Knack, Stijn Tormans)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder