Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Cultureel Afrika op tournee

25 oktober 2014 Siebrand Krul

De Nieuwe Kerk in hartje Amsterdam start zaterdag 25 oktober de tentoonstelling ‘Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust’. Achterliggende bedoeling is aandacht lokken voor het continent Afrika. Op de website met de ietsjes verwarrende titel ikganaarafrika.nl staat een keur aan evenementen om je onder te dompelen in Afrikaanse cultuur.

Maskers
MOM: maskers in de kunst van NU  begint op 10 januari en vindt plaats in CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, Amsterdam Zuidoost. Dit is een expositie met werk van (internationale) kunstenaars dat het thema ‘masker’ verbeeldt. Maskers verbergen identiteit, maar onthullen door hun expressiviteit tegelijkertijd iets van het karakter van de persoon erachter. Ze geven de drager een nieuwe (snel inwisselbare) identiteit. Mensen vermommen zich ter bescherming, om een alter ego aan te nemen of om feestelijke, religieuze of spirituele redenen. De expositie MOM toont werk waarin al deze elementen aan bod komen. cbkzuidoost.nl

Documentaires en films
Van 19 tot en met 30 november worden op diverse locaties (Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE Filmmuseum, Rabozaal, Ketelhuis, De Balie, Brakke Grond) films en documentaires vertoond, zie idfa.nl. Er zijn verschillende aan Afrika gerelateerde documentaires, met als blikvanger Finding Fela van Alex Gibney (VS 2014). De controversiële muzikant Fela Kuti was bij leven een fel aanklager van de politieke machthebbers in Afrika en een voorvechter van de Afrikaanse cultuur. Maar even controversieel was hij om zijn onorthodoxe levensstijl, waarin polygamie een belangrijke rol speelde. Oscarwinnaar Alex Gibney (The Armstrong Lie) portretteert deze grondlegger van de Afrobeat.

Tribal Art Fair
Walhalla voor liefhebbers van etnografica en rariteitenkabinetten. Van 24 t/m 26 oktober 2014. De Duif, Prinsengracht 756 Amsterdam. De TAF 2014 bevat objecten uit Afrika, Oceanië, Indonesië, Zuid-Amerika en Tibet. Op de beurs zijn sieraden, sculpturen, textiel, maskers en gebruiksvoorwerpen te vinden. Twintig gerenommeerde kunsthandelaren uit binnen- en buitenland tonen unieke objecten. Voor verzamelaars, kunstliefhebbers en iedereen die kennis wil maken met etnografica is de Tribal Art Fair dé plek. Wie meer wil weten over Tribal Art kan een rondleiding volgen. Openingstijden: 11–18 uur.
Entree € 5. tribal-art-fair.nl

Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust
Ruim tweehonderd betoverende en mysterieuze kunstobjecten uit Ivoorkust zijn in De Nieuwe Kerk samengebracht, in een spannende dialoog met elkaar. Ze geven een overrompelende indruk van de kracht en authenticiteit van de Afrikaanse sculptuurtraditie, die in het huidige Ivoorkust volgens velen een ongekend hoog niveau bereikte. Ruim dertig jaar onderzoek heeft uiteindelijk aangetoond wie de kunstenaars waren en hoe die in stijl en esthetiek van elkaar verschilden. De soms eeuwenoude maskers en beelden, dikwijls opvallend elegant en verfijnd, maar ook robuust en imponerend, bieden in een zeldzame combinatie met hedendaagse kunstwerken de bezoeker een andere blik op het Afrikaanse continent. Nog verrijkt door een installatie van beeldend kunstenaar/ theatermaker Henk Schut, een film met schrijver Arthur Japin, een jeugdroman van schrijver Abdelkader Benali, een film van fotograaf en visagist Ellis Faas en een reeks speciale avonden die is opgezet samen met het Prins Claus Fonds, onder de titel Africa Out Loud! Music, Architecture & Arts from the Continent. Deze expo loopt nog tot 15 februari. Zie verder nieuwekerk.nl.

Beeld: Onbekende meester van de Korhogo-regio. Kponyugu, helmmasker. Ivoorkust, centrale Senufo-regio, begin 20ste eeuw. Museum Rietberg Zürich


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder