Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Blauw van de rook

25 oktober 2014 Siebrand Krul

De wat oudere lezers zullen het zich nog goed herinneren; de familiefeestjes met op de bijzettafeltjes de glazen gevuld met rokertjes, overal volle asbakken en de kamer blauw van de rook. Tot nog niet zo lang geleden was roken thuis, op straat, op school, in de trein en in de bioscoop een vanzelfsprekende zaak.

Zelfs in het ziekenhuis mochten vrouwen een Tivoli, Stella, Miss Blanche of Belinda opsteken en mannen genieten van een Chesterfield, Camel of Caballero. Die tijd is, althans wat de Westerse wereld betreft, definitief voorbij. Rokers zijn tegenwoordig zielige mensen, die niet van hun verslaving kunnen afkomen en die met hun gepaf hun eigen gezondheid en die van hen in hun omgeving in gevaar brengen en het derhalve verdienen als paria’s te worden behandeld. (Ben Speet)

Friso Schotanus
De beste sigaret voor uw gezondheid. Hoe roken de wereld veroverde
Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen 2014
232 blz., € 21,99 ISBN 978 90 4502 736 4

Lees de volledige bespreking, plus tal van andere interessante recensies, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS, in de winkel vanaf 5 november.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder