Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Platform WO I

07 oktober 2014 Siebrand Krul

Tijdens het Openingsfestival van de Maand van de Geschiedenis op 1 oktober is de website EersteWereldoorlog.nu gelanceerd. Dit digitale platform is een samenwerkingsvorm van Huis Doorn, het NIOD en het Openluchtmuseum en vormt de komende vier jaar het centrale punt in de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Onder een stralende zon in het park van Huis Doorn werd de site ‘geopend’

EersteWereldoorlog.nu is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis – en herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Met het platform hopen de samenwerkende organisaties de Nederlandse ervaring, geplaatst in een internationaal kader, beter bekend te maken bij het publiek. Totaal anders dan de beleving in België is die in Nederland. Dat bleef weliswaar neutraal, maar de Eerste Wereldoorlog beïnvloedde talloze aspecten van het Nederlandse leven. Ook hoe de periode 1914-1918 heeft bijgedragen aan het vormen van onze hedendaagse samenleving zal hierbij aandacht krijgen. Thomas von der Dunk, spontaan het podium opgeroepen door presentator Jort Kelder, voegde daar aan toe dat onderzoek naar WO I ook een stuk interessanter is dan naar WO II omdat het veld daar overbezet is met nijvere historici die elk denkbaar detail tegen het licht houden.

De website biedt een uitgebreide agenda, informatie over de Eerste Wereldoorlog en de mogelijkheid tot verdieping. Daarnaast bouwt EersteWereldoorlog.nu een netwerk van organisaties, instellingen en professionals die zich bewegen op het gebied van de Eerste Wereldoorlog. Ook het inventariseren van educatiemiddelen en –behoeften voor onderwijs over de Eerste Wereldoorlog behoort tot de taken van het EersteWereldoorlog.nu.

Officiële plek
Met EersteWereldoorlog.nu zijn Museum Huis Doorn, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Nederlands Openluchtmuseum een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Hierin verenigen zijn hun respectievelijke krachten. Huis Doorn is aangewezen als officiële herinneringsplek van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Na eerder te maken te hebben gehad met grote bezuinigingen, positioneert Huis Doorn zich met de recente opening van het Tentoonstellingspaviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog en deelname aan het digitale platform stevig in het WO I-veld. Het NIOD, vooral bekend om haar onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog, verricht al geruime tijd onderzoek naar diverse facetten van de Eerste Wereldoorlog. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in het museum en in door haar georganiseerde Maand van de Geschiedenis de Nederlandse ervaring centraal staan. Bovendien is het NOM nauw betrokken bij de Canon van Nederland, waarin de Eerste Wereldoorlog een venster heeft.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder