Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kamer dwingt minister

07 oktober 2014 Siebrand Krul

De herbouwde molen Windlust in het Friese Burum moet een rijksmonument blijven. Dat vindt de hele Tweede Kamer, die daarmee het dorp en de lokale burgemeester steunt, die benauwd waren dat het beeldbepalende gebouw gedegradeerd zou worden. Windlust, de koren- en pelmolen, werd in 2012 door een verwoestende brand in de as gelegd.

De betrokken minister, Jet Bussemaker (Cultuur), was opmerkelijk vasthoudend aan de criteria om de molen van de rijksmonumentenlijst af te voeren. Volgens haar is de molen niet meer authentiek omdat die helemaal met nieuwe materialen is herbouwd. De ongeveer twee eeuwen oude maalinrichting is daarom een replica geworden en als de molen dan toch een rijksmonument blijft, schept dat een precedent voor soortgelijke situaties, aldus de minister tijdens een debat eerder deze maand.
De fracties lieten toen al doorschemeren het niet met haar redenering eens te zijn en burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland hield het vuur warm met gloedvolle pleidooien. De Kamer vindt de molen en de bijzondere locatie zo uniek dat het bouwwerk hoe dan ook een rijksmonument moet blijven. Ze verwijst naar het erfgoedbeleid uit 2011, dat uitgaat van de monumentale waarde, hun plaats in het landschap en hun functie in de maatschappij. Ook de Raad voor Cultuur was ervoor dat Windlust op de lijst bleef staan.
Rijksmonumenten genieten bescherming van de overheid en er kan subsidie komen voor restauratie. Bussemaker meende dat ook de gemeente zelf de molen een beschermde status kan geven. De minister heeft zich nu bij de wens van de Kamer neergelegd en spreekt niet meer van een risicovol precedent, maar van ‘een unieke casus’. (Foto Foppe Hoekstra)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder